Papa Francisc, promotor al “geniului feminin” – AFP

RV 24 mai 2015. Pentru ca geniul feminin «să se poată manifesta pe deplin», căci Domnul a îmbogăţit-o pe femeie cu «daruri nemăsurate», făcând-o capabilă să aducă pace conflictelor, să vindece rănile, să ţină persoanele unite – este ideea principală a mesajului papei Francisc trimis cardinalului Peter Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru justiţie şi pace, în a treia zi a conferinţei organizate de dicaster în perioada 22-24 mai. Tema conferinţei: „Femeile către dezvoltarea – post 2015: care sunt provocările dezvoltării durabile?”. Evenimentul, care se încheie duminică, 24 mai, la Roma, a fost realizat împreună cu Uniunea Mondială a Organizaţiilor catolice pentru femei şi Alianţa pentru Viaţă şi Familie. Conferinţa a fost continuarea celei realizate în 2009 asupra „Vieţii, familiei şi dezvoltării: rolul femeii în promovarea drepturilor umane”.

Apărarea vieții de la concepție până la capăt naturale

Apărând dreptul la viață, „să ne asigurăm că fiecare viață – de la concepție până la sfârșitul său natural – să poată fi «demnă» și fără «plăgi sociale», cum ar fi: foametea, sărăcia, violența și persecuția” – scrie papa Francisc cardinalului Turkson, subliniind faptul că sesiunile conferinţei care a avut loc la Roma arată „mişcarea promovată de femeile catolice în procesele internaționale”, în pregătirea pentru noua agendă de dezvoltare ONU după anul 2015. Problematicile legate de viață, a amintit Pontiful recurgând la Enciclica Caritas in Veritate a papei Benedict al XVI-lea, sunt „legate intrinsec de cele sociale”.

Provocări și probleme ale femeilor din lume

În zilele noastre, a evidenţiat papa Francisc, „femeile se confruntă cu diverse probleme și provocări. În Occident, femeile suferă încă de discriminare la locul de muncă şi de multe ori acestea sunt forțate să aleagă între muncă și familie”. Numeroase femei– care pot fi logodnice, iubite, soții, mame, surori, bunici, au parte din păcate de violenţă”. În țările în curs de dezvoltare și cele mai sărace, continuă Succesorul lui Petru, „femeile poartă pe umeri greul vieţii: parcurg kilometri pentru a căuta apă, apoi o poartă pe spate” sau „mor pentru a da naștere unui fiu”, „sunt răpite în scopul exploatării sexuale”, ori sunt „forțate să se căsătorească la o vârstă prea fragedă, împotriva voinţei lor”. Deseori, le este negat „chiar dreptul la viață doar pentru că sunt de sex feminin”.

Pentru a se manifesta geniul feminin

Totuşi, a remarcat papa Francisc, „Dumnezeu a îmbogățit femeia cu daruri incomensurabile”, femeile fiind „capabile să aducă înțelegere și dialog pentru a reconcilia conflictele mari și mici; să genereze sensibilitate în a vindeca rănile și a avea grijă de fiecare viață, chiar la nivel social (…) ele sunt capabile de milă și tandrețe, prin care unesc oamenii din jurul lor”.

Pontiful consideră că aceste aspecte „fac parte din geniul feminin, care – pentru beneficiul societăţii actuale– trebuie să se poată manifesta pe deplin”.

Speranța Papei pentru cei „angajaţi în apărarea demnității femeilor și promovarea drepturilor lor” este de a se lăsa „ghidaţi de spiritul umanității și compasiunii în serviciul aproapelui”.

Competența profesională, a încheiat Papa, „este o calitate fundamentală, dar nu în sensul «individualismului» sau a simplului «activism», ci al unui angajament generos”.

(rv–G.A.–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia