Raportul Comisiei mondiale pentru economie și climă prezentat la Roma, în data de 20 mai: necesara “convertirea ecologică”. – ANSA

 21 mai 2015. Creșterea economică și sustenabilitatea ecologică pot merge împreună pentru salvgardarea mediului și a creației, după cum susține raportul Comisiei mondiale pentru economie și climă, prezentat la Roma, în data de 20 mai. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Olandei pe lângă Sfântul Scaun, desfășurându-se înainte cu câteva săptămâni de la publicarea așteptatei Enciclice a Papei Francisc, dedicată mediului.
Gratitudinea față de creație și obligația de a ne îngriji de calitatea mediului sunt datorii ale omului în fața marelui dar al creației, făcut nouă de către Dumnezeu. De aceea, pământul și resursele sale trebuie să fie păzite și accesibile tuturor, inclusiv celor săraci și noilor generații. Pentru aceasta este necesară o “convertire ecologică” a omului, după cum ne explică cardinalul Peter Turkson, președintele Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace.”Convertirea ecologică este o schimbare a modului de a ne comporta cu creația și mediul. Convertirea ecologică este așadar schimbarea inimii și a atitudinii față de mediu, de care depinde viața oamenilor”, a spus Cardinalul Turkson.

Făcând o trecere în revistă a precedentelor atitudini față de mediu, președintele Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace a explicat că unul dintre obstacole care au împiedicat o îmbunătățire a acesteia a fost reprezentat de teama că ar putea conduce la o încetinire a creșterii economice. Însă, această relație este evitabilă grație unui mod de a lucra prin care să fie respectată demnitatea muncitorilor și, valorizându-se înzestrările fiecăruia, încât să se ajungă la producerea unei bunăstări care să fie distribuită în mod echitabil.

Cardinalul Turkson a subliniat importanța înțelegerii că schimbările climatice și necesitatea protejării mediului nu înseamnă închiderea întreprinderilor, ci o schimbare de atitudine și de comportament în favoarea unor produse de calitate, la a căror realizare s-a ținut cont de sănătatea mediului.

Într-un mesaj adresat participanților la prezentarea raportului Comisiei mondiale pentru economie și climă, cardinalul secretar de Stat, Pietro Parolin, a evidențiat: “când viitorul planetei este în joc, nu există frontiere politice, bariere sau ziduri în spatele cărora să ne ascundem de efectele degradării mediului și a deteriorărilor sociale”.  De aceea, continuă mesajul, “potrivit îndemnului Papei Francisc, să nu existe spațiu pentru globalizarea indiferenței, economia excluziunii și cultura debarasării”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia