pralong

21.05.2015, Bucureşti (Catholica) – Editura Pauline a publicat în 2015 două cărţi ale preotului elveţian Joël Pralong. Una este „Cum să-ţi învingi teama şi să îndrăzneşti să speri” (144 pagini, 13 lei), în care autorul, citim în prezentarea de pe situl Pauline.ro, propune, într-o manieră simplă, un drum de credinţă realist şi spiritual pentru a ne învinge temerile care ne paralizează şi ne deprimă. Portretele simpatice şi lipsite de complexe îl pot conduce pe cititor către înţelegerea unor chestiuni utile. O analiză a obstacolelor care ne împiedică să ne abandonăm în mâinile Duhului Sfânt este deosebit de clarificatoare.

Tema principală a lucrării este îndemnul de a ne învinge temerile şi de a deschide întru totul aripile asemenea Terezei celei Mici, care a folosit ea însăşi această imagine a vulturului. Mica pasăre timidă care sălăşluieşte în noi este chemată să trăiască această transformare interioară pentru a deveni ceea ce este cu adevărat. Autorul propune şi mărturia proprie, ceea ce conferă mai multă autenticitate acestei lucrări. Este vorba despre o pedagogie de viaţă spirituală care propune linii clare şi sintetice pentru întruparea credinţei, iubirii şi încrederii în viaţa noastră de zi cu zi.

O altă carte este intitulată „Combaterea gândurilor negative” (112 pagini, 11 lei). Cităm din descrierea de pe acelaşi sit: „Nu mă simt bine, am gânduri negre, sunt deprimat, nu mai am chef de nimic…” Fie că este vorba despre scurte momente de descurajare sau despre o depresie profundă, cu toţii trecem prin stări de spirit de acest fel, momente de tristeţe sau de melancolie, faze de proastă dispoziţie sau adevărate angoase. În această carte, Joël Pralong ne arată cum să ne schimbăm viziunea asupra acestor gânduri negative care ne strică ziua căci „nu un eveniment ne face fericiţi sau nefericiţi, ci interpretarea pe care i-o dăm”. El ne ajută să înţelegem schimbările noastre de dispoziţie precum şi crizele de anxietate şi propune mijloace foarte simple pentru a ne găsi sau regăsi pacea lăuntrică.

Dacă dorim să alegem viaţa, dacă hotărâm ca începând de astăzi să nu mai fim „proprii noştri călăi”, mingea este în terenul nostru! La capătul cursei, rezultatul merită efortul căci constă în găsirea adevăratei iubiri, în a trăi în şi prin iubire.

Exprimaţi-vă opinia