Papa Francisc cu preşedintele României, Klaus Iohannis şi soţia, Carmen, vineri, 15 mai 2015. – AP

 RV 15 mai 2015. Moment de importanță istorică, vineri, 15 mai 2015, în Vatican, pentru relațiile dintre România și Sfântul Scaun. În ziua în care se împlinesc 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, papa Francisc a primit vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis.
Întâlnirea dintre Suveranul Pontif și președintele României a început în jurul orei 10.30. Papa a adresat colocvial lui Klaus Iohannis un scurt salut în limba germană, după care s-a folosit de italiană. La rândul său, președintele României a răspuns cu amabilitate în limba germană, iar succesiv s-a exprimat în limba română. Colocviile la cel mai înalt nivel au durat aproximativ 35 de minute. A urmat prezentarea delegației oficiale a României.La tradiționalul schimb de daruri, președintele Iohannis, alături de soția sa Carmen, i-a dăruit Papei o medalie comemorativă privind originea creștinismului în România și o litografie cu orașul Sibiu în care se profilează bisericile diferitelor confesiuni și minorități lingvistice. Sfântul Părinte i-a oferit președintelui o medalie reprezentând ”Îngerul păcii”, care îmbrățișează în mod ideal pământul și strivește șarpele, simbol al dezbinării și războiului, alături de exhortația sa apostolică ”Evangelii gaudium”. Este prima vizită oficială a președintelui României Klaus Iohannis la Vatican.

Redăm mai jos comunicatul Sălii de Presă a Sfântului Scaun:

Suveranul Pontif a primit vineri, 15 mai, vizita oficială a preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, împreună cu suita. După întrevederea cu papa Francisc – se precizează într-un comunicat al Sălii de presă a Sfântului Scaun – Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu cardinalul secretar de Stat, Pietro Parolin, însoțit de secretarul pentru Raporturile cu Statele, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher.

În cadrul colocviilor cordiale, prilejuite de cea de a XXV-a aniversare de la restabilirea relaţiilor diplomatice între Sfântul Scaun şi România, care s-au reluat pe 15 mai 1990, s-a vorbit despre raporturile bilaterale, caracterizate de o colaborare rodnică, precum şi de relaţiile dintre autorităţile statale şi comunităţile catolice locale, şi de buna convieţuire dintre minorităţi.

De asemenea, încheie comunicatul, pe parcursul convorbirilor s-au abordat tematici referitoare la diverse regiuni ale lumii.

(rv–redacţia română Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia