Papa Francisc, Casa Sfânta Marta, 15 mai 2015 – OSS_ROM

 RV 15 mai 2015. Comunităţile înfricoşate şi care nu se bucură, sunt bolnave: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată vineri, 15 mai, în Capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pornind de la textele propuse de lecturile şi evanghelia zilei, Pontiful a sintetizat că „frica” şi „bucuria” sunt două cuvinte-cheie ale acestora.
Persoanele înfricoşate nu au libertatea de a privi înainte

„Frica – a spus Papa – este o atitudine care ne face rău. Ne slăbește, ne limitează, ne micşorează orizontul. Pe scurt, ne paralizează”

O persoană care se teme, a explicat Succesorul lui Petru, nu face nimic, pentru că nu știe ce să facă. Este concentrată pe sine însăşi, pentru ca să nu i se întâmple ceva rău.

„Frica poartă la egoism, iar egoismul ne paralizează”, a repetat Papa. De aceea, explică Pontiful, «un creștin căreia îi este frică este o persoană care nu a înţeles mesajul lui Isus»:

„De aceea, Isus îi spune lui Paul «Nu te teme. Continuă sa vorbeşti şi să nu taci» (Cfr. Fap 18,10).Frica nu este o atitudine creștină, a subliniat papa Francisc. Este o atitudine – putem spune – a unui suflet întemnițat, fără libertate, care nu are libertatea de a privi înainte, de a crea ceva, de a face bine… trăieşte într-o negare continuă: «Nu, dar există acest pericol, şi celălalt…» Și aceasta este un obicei prost. Frica este dăunătoare”.

«Nu vă fie frică şi cereţi Domnului virtutea curajului»–îndeamnă papa Francisc – adresându-se ordinelor religioase, dar şi fiecăruia dintre noi:

 „Sunt multe comunităţi înfricoşate, care doresc să trăiască doar din certitudini. În consecinţă  ele spun: «Nu, nu facem aceasta, nu, nici aceasta nu e bine, sau nu se poate… » Par comunităţi care şi-au scris pe poarta de la intrare «interzis»: pentru ei, totul este interzis, datorită fricii. Dacă intri în această casă simţi un aer vicios, pentru că este o comunitate bolnavă. Lipsa curajului îmbolnăveşte persoanele”.

Un creştin care nu e bucuros, nu e creştin

Celălalt cuvânt cheie a evangheliei zilei este bucuria.«Bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi» (In, 16, 23a), spune Isus:

„În momentele cele mai triste, de durere – a subliniat Papa – bucuria devine pace. În schimb, distracţia alienantă la care mulţi recurg astăzi într-un moment dureros, devine obscuritate, întuneric. Un creştin fără bucurie, nu este creştin. O persoană care trăieşte permanent în tristeţe, nu se poate numi creştin. Este unul care care în momentele de încercare, de boală, de dificultate îşi pierde pacea”. Îi lipseşte ceva:

Bucuria de a fi creştin nu este însă o simplă distracţie, nu este o bucurie pasageră; bucuria creştină este un dar al Spiritului Sfânt. Să avem întotdeauna inimile pline de bucurie, pentru că Isus a biruit, ne asigură nouă împărăţia cerurilor, stând de-a dreapta Tatălui. Isus m-a privit pe mine şi m-a trimis, mi-a dat harul şi m-a făcut Fiu al lui Dumnezeu… aceasta este bucuria creştinească. Un om care crede, trăieşte bucuria adevărată!”.

„Dacă o comunitate care nu este bucuroasă – a mai adăugat Pontiful – s-a îmbolnăvit”: poate fi un loc distractiv, dar „bolnavă a lumii mondene, deoarece nu transmite bucuria lui Isus Cristos”.

Aşadar, a încheiat papa Francisc, „când Bisericii îi este frică, nu primeşte bucuria Spiritului Sfânt, biserica se îmbolnăveşte, grupurile, comunităţile şi credincioşii săi, se îmbolnăvesc”.

Papa a încheiat omilia cu o intenţie de rugăciune:

Înalţă-ne, Doamne, către Isus ce stă de-a dreapta Tatălui/Înalţă Duhul nostru. Ia-ne toate fricile şi dă-ne bucuria şi pacea

(rv–S. Cntofani–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia