La 10 mai a început  anul celebrărilor pentru Comunitatea din Taizé. Duminică, 10 mai a.c., locuitorii regiunii franceze Taizé au fost chemați la o rugăciune de aducere de mulțumire pentru darul pe care Dumnezeu l-a făcut lumii prin viața și opera Fratelui Roger.
Printre evenimentele majore din acest an se numără numărându-se împlinirea a 75 de ani de la fondarea comunității. Tot pe parcursul acestui an, mai exact pe 12 mai, Comunitatea din Taizé celebrează centenarul nașterii fondatorului, Fratele Roger născându-se pe 12 mai 1915. De asemenea, pe 16 august, se împlinesc 10 ani de la moartea celui care, prin mărturia sa de credință și de dialog ecumenic a inspirat întregi generații de tineri. Roger Schutz, unul dintre pionierii ecumenismului din veacul trecut, le-a transmis tinerilor învățătura rugăciunii sincere și în comuniune ca pe o cale sigură de pregătire a unui ecumenism autentic. Profilul spiritual şi uman al fondatorului Comunității continuă să fie la fel de necesar și după 75 de ani în vederea continuării pe calea reconcilierii între Bisericile lui Cristos şi între toţi oamenii.[*]   În luna mai, în special în preajma zilei de 12, membrii Comunității sunt invitați să se unească în rugăciune și într-un act de solidaritate în locurile unde trăiesc pentru a cinsti amintirea Fratelui Roger și a urma îndemnul de a trăi în viața de zi cu zi chemarea lui de a-L urma pe Cristos.

Între 9 și 16 august, programul Comunității din Taizé prevede “Adunarea tinerilor pentru o nouă solidaritate”. Timp de o săptămână, mii de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani se vor întâlni în localitatea franceză Taizé pentru a se ruga și medita împreună, pentru ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și reflectarea împreună la alternativele privind o dezvoltare mai corectă a  societății, prin exercitarea solidarității din dragoste față de Dumnezeu.

Duminică, 19 august, când se împlinesc zece ani de la trecerea la Casa Tatălui a Fratelui Roger, la  Taizé se va celebra un moment de rugăciune în memoria fondatorului Comunității, cu participarea unor reprezentanți catolici, ortodocși și protestanți.

În Calendarul celebrărilor Comunității din Taizé se înscrie de asemenea un colocviu internațional pentru tineri teologi cu vârste sub 40 de ani, pe tema contribuției Fratelui Roger la gândirea teologică. Colocviul se va desfășura între 30 august și 6 septembrie.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia