Foto: Monumentul din Franța, in onoarea lui Ioan Paul al II-lea, care va fi demolat pentru că, potrivit curții judecătorești, ar încălca legea într-un stat laic. – AFP

8 mai 2015. Creștinii din Europa să nu se dividă pe chestiuni etice! Îndemnul pornește de la Papa Francisc și a fost exprimat cu prilejul întâlnirii anuale a membrilor Comitetului Mixt al Consiliului Conferințelor Episcopale Catolice Europene (Ccee) și al Conferinței Bisericilor Europene (Cec), reuniunea desfășurându-se la Roma, între 6 și 8 mai.

Pontiful a atras atenția în privința legislațiilor care în numele toleranței sfârșesc prin a împiedica exprimarea liberă. De asemenea, Pontiful a făcut apel la toți creștinii să se angajeze în favoarea migranților care sosesc în Europa, fugind de războaie și de sărăcie extremă.

În trecut, în Europa creștinii se luptau unii împotriva altora. În prezent, și datorită mișcării ecumenice, s-au făcut “pași importanți pe calea reconcilierii și a păcii”, a evidențiat Papa Francisc în Cuvântul adresat Comitetului mixt Cec-Ccee, amintind progresele făcute în urma colaborării dintre cele două organisme:

Papa Francisc: “Aceste inițiative sunt motiv de mare speranță în vederea depășirii diviziunilor, pe deplin conștienți fiind de calea lungă spre comuniunea deplină dintre toți cei care cred în Cristos. De fapt, în ciuda dificultăților, aceste inițiative sunt parte integrantă a procesului de reconciliere și de comuniune pe care Domnul ni-l cere și pe care ne face să-l împlinim, cu condiția de a fi îndeplinit în spirit de caritate și adevăr.”

Creștinii să nu se divizeze pe chestiuni etice
Făcând trimitere la Decretul conciliar despre ecumenism “Unitatis redintegratio”, Papa a amintit că “diviziunea dintre creștini dăunează cauzei sfinte a predicării Evangheliei fiecărei persoane”. Acest lucru este evident atunci când, de exemplu, Bisericile și Comunitățile ecleziale din Europa prezintă viziuni diverse asupra unor importante chestiuni antropologice și etice.

Papa Francisc: “Mă gândesc, de exemplu, la provocarea reprezentată de legislații care, în numele unui principiu de toleranță interpretat greșit, sfârșesc prin a-i împiedica pe cetățeni să se exprime liber și să practice în mod pacific și legitim propriile convingeri religioase.”

Comunitățile creștine să-i primească pe migranții care fug în Europa
Papa s-a oprit de asemenea asupra atitudinii “cu care Europa pare să înfrunte fenomenul unei migrații dramatice și, deseori, tragice a mii de persoane aflate în fugă din cauza războaielor, a persecuției și a sărăciei extreme”, amintind că “Bisericile și Comunitățile ecleziale din Europa au datoria de a colabora în vederea promovării solidarității și a unei acceptări caracterizată de incluziune. “Creștinii din Europa” – a spus în încheiere Pontiful – “sunt chemați să mijlocească prin rugăciune și să acționeze activ pentru ducerea dialogului și a păcii în mijlocul conflictelor în desfășurare”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia