Papa Francisc, în aula Paul al VI-lea din Vatican, pelerinajul Diecezei de Isernia, sudud Italiei, 02 mai 2015 – OSS_ROM

RV 02 mai 2015. În faţa acestui scenariu preocupant, este necesară o mobilizare, care să unească eforturile populaţiei, ale instituţiilor private şi civile. Nu se pot amâna paşi concreţi care să favorizeze deschiderea a noi locuri de muncă, mai ales pentru tineri, dându-le posibilitatea de a se realiza prin intermediul unei munci oneste– a spus Papa celor 7000 de pelerini din regiunea Molise, pe care i-a primit sâmbătă, 2 mai 2015, în Aula Paula al VI-lea din Vatican.

Amintindu-şi de vizita pastorală de pe 5 iulie 2014, la Molise şi Campobasso-Boiano, când a proclamat în Dieceza de Isernia Anului Jubiliar în cinstea Sfântului Celestin al V-lea, Pontiful a reiterat problemele grave care afectează încă această regiune: lipsa locurilor de muncă pentru tineri– care îi determină să se îndrepte spre alte ţări– şi lipsa serviciilor pentru persoanele în vârstă, bolnave, cu dizabilităţi, şi ale familiilor.

Pontiful a subliniat credincioşilor molizi nevoia unui „elan misionar, care poate să meargă dincolo de o realitate misionară statică”, pentru care anul jubiliar celestinian să fie „oportunitate de întoarcere la Cristos şi la Evanghelie, de împăcare cu Dumnezeu şi aproapele”.

În acest mod renaşte dorinţa de a duce iubirea tuturor, a continuat el, mai ales „persoanelor singure, marginalizate, umilite de suferinţă şi injustiţie socială (…) celor care, obosiţi de cuvinte omeneşti, simt o nostalgie profundă de Dumnezeu”.

Papa Francisc a sublinit importanţa Anului Jubiliar dedicat  Sfântului Celestin al V-lea şi ca pregătire pentru Jubileul Extraordinar al Milostivirii numit de el, în care „fiecare comunitate parohială este chemată să fie loc privilegiat de ascultare şi anunţare a Evangheliei, casă de rugăciune în jurul Euharistiei, adevărată şcoală de comuniune, unde ardoarea carităţii să predomine tentaţia unei religiozităţi superficiale şi aride”.

«Drumul diecezan orientat către caritate» este propunerea Papei ca soluţie pentru problema lipsei locurilor de muncă, deoarece numai în acest mod pot fi implicate mai multe persoane, mai multe realităţi sociale şi instituţionale, pentru a-i acosta pe cei care suferă sau se află în dificultate.

Cât e de frumos să înfruntăm problemele vieţii alături de Isus, având cu noi Persoana şi mesajul său”  – spunea papa Francisc anul trecut tinerilor din regiunile Abruzzo şi Molise, invitându-i să meargă mai departe cu încredere, să învingă provocările momentului prezent, susţinându-se şi ajutându-se reciproc.

tinerilor şi tuturor, vă repet astăzi: problemele se depăşesc prin solidaritate. Vă încurajez aşadar să fiţi mărturisitori ai solidarităţii în oraşele şi regiunile voastre, la locul de muncă, la şcoală, în familiei şi societate”.

La final, rugându-se ca Sfânta Fecioară să facă din aceştia instrumente docile cuvântului Domnului şi să îi transforme în apostoli umili, credibili şi eficienţi ai Evangheliei, prin intermediul Sfântului Celestin, papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşii Diecezei de Isenia să «privească fără grijă şi cu speranţă viitorul lor şi al regiunii Molise».

(rv–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia