ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT
32. Decizia este a ta!
De ce nu, de ce da?
Călătoria ta riscă să eșueze între infinite «de ce nu, de ce da», încă înainte de a ridica ancora. Oricum trebuie să știi că numai tu poți să decizi ce-i de făcut, nimeni altul în locul tău. Pentru că ceea ce vei face vine din inimă, din ceea ce tu ești.
Ai văzut că în inima ta se află tot binele și răul din lume; ai învățat să recunoști dacă e grâu bun sau neghină, dacă te face să crești în libertate pentru a iubi sau te face să te încovoi asupra ta însăți. Ești în măsură să cunoști unde te poartă drumul pe care deja îl porți în inimă. Acum poți să ridici ancora.
Tu decizi ce-i de făcut, pentru ca drumul tău să fie o întoarcere acasă și nu o izbire de stânci. A de-cide înseamnă „a o rupe” cu celelalte posibilități, pentru a o realiza pe cea care te conduce acolo unde vrei să ajungi.
Astăzi posibilitățile sunt multe, dar realitatea e doar una, determinată și limitată: a ta și numai a ta. Dacă nu decizi, totul rămâne posibil, dar nimic nu va fi real. E important ca încă de tânăr să decizi starea de viață și profesiunea ta: aceasta este „vocația” ta, adevăratul tău nume care trebuie realizat. Cu trecerea anilor, alegerile devin tot mai greu de făcut, până la a deveni imposibile. E important însă ca alegerile să fie „ale tale”, decise de tine și potrivite ție. Altfel le vei trăi cu nemulțumire. E necesar ca tu să știi cine ești și ca tu însuți să alegi ceea ce ești, și nu altcineva.
Decizia e numai atunci când tu decizi, nicidecum înainte. Numai în decizia ta liberă există aici și acum acea „bucată divină de istorie”, istoria ta și a lumii, care altfel nu ar exista. Împărăția lui Dumnezeu se realizează în alegerile tale libere. Fii tempestiv. Nu te decide nici prea repede nici prea târziu: nu culege strugurii când sunt încă acri, nici când sunt deja putrezi.
Tendința normală e aceea de a amâna pe perioadă indeterminată. Dacă vrei să devii fotbalist hotărăște-te înainte de nouăzeci de ani. Dacă vrei să știi care va fi meseria ta când vei fi mare, dacă vrei să alegi între căsătorie și celibat, fă-o în timp util, nu după treizeci de ani – exceptând anumite cazuri străfulgerătoare.
Mai amintește-ți că există un timp pentru a alege și altul pentru a persevera în alegerile făcute. Timpul pentru a alege e cel mai luminos, cel al perseverenței este un pic mai cenușiu.
Te întrebi «ce-i de făcut?», pentru a realiza ceea ce te face fericit. Pentru a face trebuie să decizi, pentru a decide trebuie să alegi, pentru a alege trebuie să cunoști.
Dar cum să cunoști dinainte ceea ce nu există încă? În gândurile inimii tale, ai învățat să discerni, ca într-o sămânță, copacul: dacă e cel al vieții sau al morții.
Acum îți voi spune, în baza a ceea ce simți înlăuntrul tău, cum să alegi și să decizi cu libertate «ce-i de făcut» pentru a ajunge la ceea dorești cu adevărat.
Aceste considerații, luate și comentate liber din cartea Exercițiilor spirituale ale sfântului Ignațiu, te vor ajuta în alegerile tale concrete.
(conform textului lui Silvano Fausti – Prilej sau ispită)
ANALIZEAZĂ:
Întrebări pentru reflecţia personală:
- După drumul făcut, vezi mai clar în inima ta?
- Cum te simți în fața unei decizii importante de luat?
- Ai tendința de a amâna decizia?
- Preferi ca alții să-ți spună ce ai de făcut?
- Ești conștient/ă că numai tu poți să iei decizia cu privire la viața ta?
- Pregătirea pe care o faci este legată de decizia pe care dorești s-o iei?
MEDITEAZĂ:
Texte biblice de referinţă:
În Vechiul Testament
Gen 12, 1-9; 15, 1 ș.u.: chemarea și promisiunea făcută lui Avram.
Ex 3, 1 ș.u.: chemarea și misiunea lui Moise.
1 Sam 3, 1 ș.u.: chemarea lui Samuel.
1 Rg 19, 1-18: chemarea la misiunea a lui Ilie.
Is 6, 1 ș.u.: chemarea lui Isaia.
Ier 1, 4 ș.u.; 20, 7-18: chemarea și drama lui Ieremia.
În Noul Testament
Lc 1, 26-38: chemarea Mariei.
Lc 5, 1-11 și par.: chemarea primilor patru ucenici.
Lc 5, 27-32 și par.: chemarea lui Levi.
Lc 18, 18 ș.u. și par.: chemarea tânărului bogat.
Lc 19, 1-10: chemarea lui Zaheu.
Fapte 9, 1 ș.u.: chemarea lui Paul.
(Dar mai există și chemări în mai multe reprize: In 1, 35-41 și In 21, 1 ș.u. arată etapele drumului lui Petru; Marcu are o primă chemare de a-l urma pe Isus (1, 16-20), o a doua de a sta cu el (3, 13 ș.u.), a treia la misiune (6, 6 ș.u.), a patra la cruce (8, 34 ș.u.), a cincea la a alege postura de slujitor (9, 35 ș.u.), a șasea de a învăța de la văduvă (12, 41 ș.u.).)
OBSERVĂ:
Ce stare sufletească te cuprinde în fața unei decizii de luat?
ROAGĂ-TE:
Împărăția lui Dumnezeu se realizează în alegerile tale libere. Roagă-te să ai lumina și hotărârea necesară pentru a lua decizii bune la timpul potrivit.
——————————————————-