Oameni ai străzi, Roma – ANSA

 RV 29 aprilie 2015. Dieceza de Roma să fie „o mamă tot mai atentă şi grijulie faţă de cei săraci” – este dorinţa Papei, episcop al Romei, exprimată într-un video-mesaj  pentru Caritas Roma, cu ocazia unui spectacol desfăşurat miercuri, 28 mai 2015, în Cetatea Eternă. Piesa de teatru intitulată „Dacă nu ar fi pentru tine”, în regia Carlo Del Giudice, a fost dedicată sărăciei care intră în scenă, dar nu e fiction.
Scris pornind de la dramele zilnice şi poveştile reale a beneficiarilor structurilor Caritas, firul narativ, a adus sub reflectoarele şi axelele parcului scenic un om fără adăpost, un cerşetor fără cotă fixă, un emigrantul care dă o replică, iar împreună cu el cu el este soţia sa, care mănâncă la cantina unde i se oferă o masă caldă, „altfel al fi o zi de post”.

La şcoala săracilor

„Cine se gândeşte astăzi că are ceva de învăţat de la o persoană fără adăpost? Cine se gândeşte că acea persoană ar putea fi sfântă? În această seară veţi fi voi cei care veţi face din parcul scenic un loc de la care să transmiteţi învăţături preţioase despre dragoste, nevoia celuilalt, solidaritate şi despre iubirea lui Dumnezeu care poate fi găsită în dificultăţile de zi cu zi ale actorilor”.

Protagoniştii acestei iniţiative caritative au fost aceiaşi beneficiari Caritas din dieceza romană, pentru care a fost realizat acest spectacol caritativ:

„Voi pentru noi nu sunteţi o greutate – a subliniat Pontiful. Sunteţi bogăţia fără de care încercările noastre de a descoperi chipul lui Dumnezeu ar fi în van”. Papa Francisc a amintit apoi de o scrisoare pe care a primit-o la puţine zile după ce a fost ales ca Succesor al lui Petru:

„Îmi amintesc că am răspuns imediat spunându-vă că vă port în suflet şi sunt la dispoziţia voastră. Confirm aceste cuvinte. Cu acea ocazie vă ceream dă vă rugaţi pentru mine. Vă cer din nou aceasta. Am într-adevăr nevoi”.

Biserica din Roma, maestra pietăţii (pietas)

La un moment dat, în video-mesajul său, Papa a enumerat lista romanilor cu inima „Bunului Samaritean” – de la fondatorul Caritas, până la voluntarii Caritas din Roma, Italia şi lumea întreagă – care spun unei lumi care cere atenţie şi solidaritate că toţi putem experimenta caritatea:

„Cât de mult mi-aş dori ca Roma să strălucească de «pietas» pentru cei care suferă, de primire pentru cei care fug de moarte şi război, de disponibilitate, zâmbet şi suflete calde pentru cei care şi-au pierdut speranţa. Fie ca Biserica din Roma să se manifeste tot mai mult ca mamă atentă şi grijulie pentru cei săraci. Toţi avem slăbiciuni, toţi le avem, fiecare le are pe ale sale. Sper ca toate comunităţile parohiale aflate în rugăciune, în faţa unui sărac aflat la uşa bisericii, să se îngenuncheze în semn de venerare, ca şi când intră Domnul!”.

(rv–A. de Carolis–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia