Carte godo coperta

De cununa mărturisitorilor credinţei care au suferit în închisorile comuniste, a avut parte şi părintele iezuit Mihai Godó din ale cărui amintiri, dictate şi imprimate pe benzi de magnetofon s-a născut cartea Iezuit. Nu câinele comuniştilor. Lansarea la Iaşi a acestei cărţi s-a desfăşurat în aula sinodală de la subsolul catedralei “Sfânta Fecioară Maria, Regină”, marţi 28 aprilie 2015, în prezenţa PS Petru Gherghel, pr. Marius Taloş SJ, pr. Claudiu Dumea, pr. Iosif Dorcu şi Otniel-Laurean Vereş, reprezentantul Editurii “Ratio et Revelatio”.

godo iasi

Părintele Cornel Cadar, moderatorul acestui eveniment, l-a invitat pentru început pe părintele Iosif Dorcu, parohul catedralei, pentru a face o scurtă prezentare a acestei cărţi. Părintele paroh spunea că această carte este o “îmbinare perfectă între suferinţă şi bucurie”, este o “carte de meditaţii”, “o icoană a preotului suferind”, “o frescă a Bisericii Catolice din Banat”, “o adevărată imagine din interiorul închisorilor”. Această carte – mai spunea părintele Iosif Dorcu – este un album de fapte istorice care ne ajută pe noi să vedem cu adevărat ceea ce sa întâmplat în acea perioadă de timp.

Părintele Claudiu Dumea a prezentat câteva aspecte din viaţa părintelui Mihai Godó. Amintea că “părintele Mihai Godó a regretat faptul că nu a avut privilegiu martiriului, însă a trăit un sfert de secol o viaţă de martir”, tot astfel părintele Mihai Godó era convins că “aşa cum Biserica nu s-a născut din compromisuri şi diplomaţie tot astfel va reuşi să treacă peste această încercare grea a comunismului fără a face compromisuri”. ,Părintele Godó avea şi un “optimism ieşit din comun” care l-a ajutat să treacă cu o mai mare uşurinţă peste încercările închisorii.

Părintele Marius Taloş, SJ, fiind invitat la microfon, a prezentat cele trei feluri de învieri pe care părintele Mihai Godó le-a trăit şi le-a vestit tuturor indiferent de etnie de cultură sau de religie.

Domnul Otniel-Laurean Vereş, din partea editurii care a publicat această lucrare, a numit-o un altfel de “Jurnal al fericirii” şi a citat din prefaţă cuvintele părintelui iezuit Iulian Budău: “părintele Mihai Godó are un iz de Ion Creangă”.

Preasfinţitul Petru Gherghel, luând cuvântul, ne-a împărtăşit bucuria de a-l întâlni pe părintele Mihai Godó în viaţă şi a rămas plăcut surprins de nobleţea acestui suflet. “Îngerii închisorilor, Anton Durcovici şi Mihai Godó” sunt cuvintele dedicaţiei de pe exemplarul primit din partea părintelui Marius Taloş, SJ, pe care Preasfinţitul Petru Gherghel le-a rostit în cadrul acestei lansări.

godoiasi2

Exemplul de trăire cu verticalitate oferit de părintele Godó a lăsat un ecou profund în inimile tuturor celor prezenţi în sală, elevi, seminarişti şi familii, în mijlocul cărora, printre alţi preoţi, aflându-se şi PS Aurel Percă.

“Pentru mântuirea sufletelor nu a pregetat nici o clipă să sacrifice totul, şi propria viaţă” (Pr. Emil Puni SJ, pe coperta cărţii).

Ionuţ-Gabriel Giurgică

* * *

Iezuit. Nu câinele comuniştilor!
Mihai Godó, trad. Claudia Budău, prefaţă de Iulian Budău SJ, Editura “Ratio et Revelatio”, Oradea, 2014, ISBN 606-8680-04-0, 13×20 cm, 192 p.

 

Exprimaţi-vă opinia