Papa Francisc la rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli”, care înlocuiește pe timpul Paștelui antifonul tradițional ”Angelus Domini”. – AP

RV 26 apr 2015. După Sfânta Liturghie din bazilica vaticană, papa Francisc a mers la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic unde a recitat antifonul marian pascal ”Regina Coeli” împreună cu credincioșii prezenți în Piața Sfântul Petru. Remarcând că cea de patra duminică a Paștelui este numită prin tradiție ”Duminica Bunului păstor”, Sfântul Părinte a explicat de ce Isus s-a recunoscut în această imagine de sorginte biblică și a îndemnat noii preoți, hirotoniți cu câteva minute înainte în bazilică, să fie mai presus de toate slujitori, nu manageri.

Pornind de la Evanghelia duminicii, în care Isus spune că el este Bunul păstor, Pontiful a subliniat că timpul pascal ne îndeamnă să înțelegem aceste cuvinte în lumina patimii, morții și învierii sale. Numai în această optică devine clară semnificația Bunului păstor care ”își dă viața, și-a oferit viața ca jertfă pentru noi toți, pentru tine, pentru mine, pentru toți. Acesta este păstorul cel bun”, ”unicul păstor al poporului, în opoziție fățișă cu falșii păstori”.
• ”Răul păstor se gândește la sine și exploatează oile. Bunul păstor se gândește la oi și se dăruiește pe sine. Spre deosebire de cel plătit, păstorul Cristos este o călăuză grijulie care participă la viața turmei sale, nu caută alte interese, nu are altă dorință decât aceea de a conduce, hrăni și ocroti oile sale. Și toate acestea, cu prețul cel mai mare, cu jertfa vieții sale”.

De aici, îndemnul Papei de a-l contempla în Isus pe ”Păstorul cel bun”, ”providența lui Dumnezeu și solicitudinea sa paternă pentru fiecare dintre noi”. ”În fața acestei iubiri a lui Dumnezeu, noi simțim o bucurie imensă și ne deschidem la recunoștință pentru tot ceea ce am primit gratuit”.

Dar a contempla și a mulțumi nu sunt îndeajuns, a spus Papa adresându-se în mod special preoților hirotoniți în această dimineață în bazilica Sfântul Petru:
• ”E nevoie și de a-l urma pe Bunul păstor. În special cei care au misiunea de călăuzire în Biserică – preoții, episcopii, papii – sunt chemați să-și asume nu mentalitatea de manager, ci pe cea de slujitor, după exemplul lui Isus care, despuindu-se pe sine, ne-a mântuit prin milostivirea sa”.

La saluturile finale, după recitarea rugăciunii ”Regina Coeli”, papa Francisc a menționat beatificarea, duminică, în Canada, a Mariei Elisabeta Turgeon, călugăriță, fondatoare, pe care a numit-o ”model de viață consacrată lui Dumnezeu și de dăruire generoasă în slujirea aproapelui”, mai ales în domeniul educației.

Sfântul Părinte i-a salutat cu afecțiune și pe pelerinii polonezi care au venit la Roma cu ocazia primei aniversări a canonizării lui Ioan Paul al II-lea. ”Preaiubiților – a spus Pontiful – să răsune mereu în inimile voastre îndemnul său: «Deschideți porțile lui Cristos!», pe care îl spunea cu vocea lui puternică și sfântă”.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Regina Coeli”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia