Giuseppe Castiglione, pictorul împăraților

de Xin Yage

Taipei (China) – Mai mult de 360 de milioane de telespectatori. Acest număr foarte mare de telespectatori a fost atins, conform ratingului televiziunii naționale din China, la prima difuzare a filmului documentar în trei părți despre iezuitul Giuseppe Castiglione, pictor milanez (1688-1766), care a devenit unul dintre cei mai importanți și mai admirați din istoria artei chineze.

Producătorii filmului, preoții iezuiți Jerry Martinson și Emilio Zanetti, care fac parte din „Kuangchi Program Service” au declarat: „Văzând protagonistul și tema, știam că va fi un succes, dar nu ne-am așteptat să fie un număr de telespectatori de asemenea proporții. Aceasta este o surpriză, o surpriză minunată. Am discutat și cu domnul Jiang, directorul secțiunii documentare de la Jiangsu Tv, societate co-producătoare a care a rămas foarte satisfăcut. Acesta ne-a spus: „Deși concurența este foarte puternică și există sute de producții de nivel înalt, acest rezultat se obține doar în puține cazuri. Meritul este al lui Giuseppe Castiglione, o figură cu adevărat importantă în istoria artei chineze, precum și al calității înalte a producției. Jiangsu Tv este încântată să fi contribuit la producția realizată de „Kuangchi Program Service”, pentru televiziunea națională. Luna viitoare documentarul va fi difuzat pe alte rețele provinciale și redifuzat pe canalul național, iar jumătatea de miliard de telespectatori care la început părea un miracol, va fi depășit cu ușurință.

„Incredibil”, a declarat președintele „Kuangchi Program Service”, Jessica Chuang. „Am investit bani, timp și energie, iar rezultatele ne dau dreptate”.

De asemenea, Părintele Jerry a spus că este pregătit pentru un acord cu postul public de televiziune din SUA pentru difuzarea filmului, datorită participării dinamice și active a lui Rose Chen Nanping, a Cardinalului Theodore McCarrick și a Universității Georgetown din Washington.

Părintele Zanetii se gândește deja la următorul program: „În Europa, Castiglione va fi difuzat în Italia, cu o premieră la Milano, locul său de origine, în seara zilei de 30 septembrie, apoi în Germania și în Franța. Este un artist internațional și merită această promovare internațională. Nu vrem să ne oprim aici, vor urma și alte producții”.

„Kuangchi Program Service” în colaborare cu „Jiangsu Broadcast Corporation”, au mai produs anterior două serii de documentare, care au fost difuzate în mod repetat de către „China Central Television”. O serie în patru părți despre Xu Guangqi și o serie în două părți despre iezuitul german  Adam Schall von Bell, tutore al tânărului împărat Shunzhi. În afara audienței ridicate, au adunat și un număr mare de premii naționale și regionale pentru calitatea producției.

Traducere: Liviu Ursu (e.communio.ro)

Sursa:m.asianews.it

Exprimaţi-vă opinia