cartedivorrecas

23.04.2015, Roman (Catholica) – Editura Serafica anunţă apariţia cărţii „Divorţaţi ‘recăsătoriţi’: practica Bisericii primare”, scrisă de Henri Crouzel SJ, care a trăit între 1918 şi 2003, fiind printre altele profesor de patristică la Institutul Catolic din Toulouse şi la Universitatea Gregoriană din Roma. Cartea sa, tradusă în limba română de pr. Damian Patraşcu OFMConv, se bucură de o prefaţă semnată de Cardinalul Carlo Caffarra, Arhiepiscop de Bologna.

„Cartea de faţă se doreşte a fi o contribuţie serioasă, din punct de vedere ştiinţific, la o temă care a analizat viaţa a numeroase comunităţi creştine”, scrie Cardinalul în prefaţă. „După publicarea raportului scris de Cardinalul W. Kasper în Consistoriul din 20 februarie a.c., s-a încins o discuţie aprinsă: dacă divorţatul – recăsătorit, care s-a supus unor condiţii precise şi riguroase indicate în ‘raportul Kasper’, poate să se apropie de Sacramentul Reconcilierii, să primească dezlegarea, trăind în continuare în starea lui de divorţat – recăsătorit şi, deci, să primească Euharistia.”

„Această carte adună diferite cercetări ale autorului, traduse în limba italiană din limba franceză. Ne putem întreba: de ce se republică într-un singur volum aceste cercetări ale marelui specialist în patrologie? Nu pentru a reaprinde o polemică. Polemica nu foloseşte în nici un fel la căutarea adevărului, deoarece – aşa cum spune cuvântul – se trăieşte această cercetare ca un război între adversari. Cartea vrea să folosească unui dialog, care este calea pentru a întâlni adevărul ce ne precedă. Şi sper să le fie de ajutor Părinţilor sinodali participanţi la apropiatul Sinod extraordinar.” Cartea, format A5, are 86 de pagini şi costă 10 lei.

Exprimaţi-vă opinia