casatvat

22.04.2015, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a dedicat cateheza de la audienţa generală de astăzi capitolului doi din Geneză, în care citim că Dumnezeu a creat omul – apogeul Creaţiei – şi l-a pus într-o grădină frumoasă pe care să o cultive. „Duhul Sfânt, care a inspirat toată Biblia, sugerează pentru un moment imaginea omului singur, fără femeie”, a spus Pontiful. „Şi sugerează gândul lui Dumnezeu, aproape sentimentul lui Dumnezeu care îl priveşte, care îl observă pe Adam singur în grădină: este liber, este stăpân,… dar este singur. Şi Dumnezeu vede că acest lucru „nu este bun”: este ca o lipsă de comuniune, îi lipseşte o comuniune, o lipsă de plinătate. ‘Nu este bine ca omul să fie singur; îi voi face un ajutor potrivit lui’.”

După ce i-a prezentat toate celelalte creaturi, Dumnezeu i-o arată lui Adam pe Eva, iar acesta „recunoaşte tresăltând de bucurie că acea creatură, şi numai aceea, este parte din el: ‘os din oasele mele şi carne din carnea mea’. În sfârşit există o oglindire, o reciprocitate. […] Femeia nu este o ‘replică’ a bărbatului; vine direct din gestul creator al lui Dumnezeu. Imaginea ‘coastei’ nu exprimă deloc inferioritate sau subordonare, ci, dimpotrivă, că bărbatul şi femeia sunt de aceeaşi natură şi sunt complementari şi că au şi această reciprocitate. Şi faptul că – tot în parabolă – Dumnezeu o plăsmuieşte pe femeie în timp ce bărbatul doarme, subliniază tocmai că ea nu este în nici un fel o creatură a bărbatului, ci a lui Dumnezeu.”

„Încrederea lui Dumnezeu în bărbat şi în femeie, cărora le încredinţează pământul, este generoasă şi deplină. Se încrede în ei. Dar iată că răul introduce în mintea lor suspiciunea, necredinţa, neîncrederea. Şi în sfârşit vine neascultarea faţă de porunca ce îi ocrotea. Cad în acel delir de atotputernicie care poluează totul şi distruge armonia. […] Păcatul generează neîncredere şi dezbinare între bărbat şi femeie. Raportul lor va fi ameninţat de mii de forme de samavolnicie şi de aservire, de seducere înşelătoare şi de prepotenţă umilitoare, până la cele mai dramatice şi violente. Istoria poartă urmele acestor lucruri. Să ne gândim, de exemplu, la excesele negative din culturile patriarhale. Să ne gândim la multiplele forme de misoginism, în care femeia era considerată de clasa a doua. Să ne gândim la instrumentalizarea şi comercializarea trupului feminin în actuala cultură mediatică. Dar să ne gândim şi la recenta epidemie de neîncredere, de scepticism şi chiar de ostilitate care se răspândeşte în cultura noastră cu privire la o alianţă dintre bărbat şi femeie care să fie capabilă, în acelaşi timp, să perfecţioneze intimitatea comuniunii şi să păstreze demnitatea diferenţei.”

Sfântul Părinte a avertizat că „dacă nu găsim un asalt neaşteptat de simpatie faţă de această alianţă, capabilă să pună noile generaţii la adăpost de neîncredere şi de indiferenţă, copiii vor veni pe lume tot mai dezrădăcinaţi de ea încă din sânul matern”. „Trebuie să refacem locul de cinste al căsătoriei şi familiei! […] Păstrarea acestei alianţe a bărbatului şi a femeii, chiar dacă sunt păcătoşi şi răniţi, încurcaţi şi umiliţi, neîncrezători şi nesiguri, este pentru noi cei care credem o vocaţie angajantă şi pasionantă, în condiţia de astăzi.”

Exprimaţi-vă opinia