ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT

30. Mesagerul bun îți atinge inima

în mod blând și tandru (ES nr. 335)

Dacă mergi din bine în mai bine, mesagerul bun îți atinge inima în mod blând și tandru, asemenea unei picături de apă care intră într-un burete, în timp ce cel rău te atinge înțepând cu tumult și neliniște, ca atunci când picătura de apă cade pe piatră. În schimb, dacă mergi din rău în mai rău, (cei doi) te ating respectiv în moduri opuse. Cauza acestui fapt este dispoziția inimii tale, contrară sau asemănătoare cu acești mesageri: pentru că, atunci când e contrarie, intră cu zgomot și senzații perceptibile, iar când e asemănătoare intră în liniște, ca în propria casă și cu ușile deschise (ES nr. 335).

 

Această regulă explică cele două moduri opuse cu care mesagerul cel bun și cel rău interacționează cu inima ta, în funcție de situația ta diferită.

Când înaintezi în viața spirituală, nu te mira dacă simți puțin iubirea Domnului și simți, în schimb, ispite neașteptate, mai puternice decât înainte, când erai mai degrabă căldicel în slujirea sa. E dușmanul care vrea să te descurajeze și să te facă să renunți la drum, spunându-ți: «Vezi cum ești? Mai rău ca înainte. Renunță sau disperă. Domnul ți-a promis atâtea lucruri frumoase; dar sunt toate doar iluzii!». Marcu ascetul spunea: «Când te-ai rugat cum trebuie, așteaptă-te la ceea ce nu trebuie».

 

Scopul acestor ispite nu e atât să te facă să cazi, cât să te molesteze și să te întristeze, luându-ți bucuria și curajul. Domnul le permite pentru a te face mai umil și încrezător.

Așa că ține cont că, atunci când faci binele, vei simți mai puternic spiritul răului pe care-l combați și mai slab Spiritul Domnului pe care îl urmezi, până la ajunge să consideri că era mai bine înainte. Dar, în profunzime, vei simți pacea liniștitoare a lui Dumnezeu. Când, în schimb, vei urma spiritul răului, acesta te va lăsa într-o amorțire letargică, în timp ce Domnul te va înțepa cu remușcarea. Cel pe care-l încui în afara porții și care vrea să intre, face mai multă gălăgie decât cel care e deja înăuntru.

 

Dumnezeu, când a revelat cuvântul său lui Moise, a făcut-o cu foc, tunet și zgomot mare (cf. Ex 19, 16-19). În schimb, Ilie nu îl întâlni nici în vântul impetuos, nici în cutremur și în foc, ci într-o adiere lejeră (cf. 1 Re 19, 11 ș.u.). Motivul e că, cu Moise, Dumnezeu era încă afară și trebuia să intre; cu Ilie, în schimb, era deja în casă. De aceea, viața spirituală fuge de zgomot și de împrăștiere ca de ciumă.

 

Nu te încăpățâna să cauți ca Domnul să se manifeste așa cum l-ai întâlnit la începutul convertirii tale; semnele pe care El ți le dăduse cândva acum îți sunt negate, pentru a te face să umbli mai bine în credință. Multe persoane înflăcărate se plâng că nu îl mai simt pe Domnul ca în trecut. Se înșeală: ori pentru că ele caută aceleași senzații, ori pentru că sunt mai atașate de consolările lui decât de el însuși.

 

Cât trăiești, este imposibil să uiți cu totul de tine însuți. A muri egoismului tău înseamnă o trudă continuă, „crucea ta zilnică”, pe care ești chemat să o porți pe urmele lui Isus (cf. Lc 9, 23).

 

(conform textului lui Silvano Fausti – Prilej sau ispită)

 

 

ANALIZEAZĂ:

Întrebări pentru reflecţia personală:

 

  • Ești conștient de modurile opuse în care mesagerul cel bun și cel rău interacționează cu inima ta?
  • Înaintând în viața spirituală ai impresia ca ești supus la ispite mai puternice și că simți mai puțin iubirea Domnului: cum reacționezi în faţa acestei noi situaţii? Ce gânduri ai?
  • Cum reacţionezi când Domnul nu se mai manifestă așa cum l-ai întâlnit la începutul convertirii tale?
  • De ce când faci binele simți mai puternic spiritul răului pe care-l combați și mai slab Spiritul Domnului pe care îl urmezi?

 


MEDITEAZĂ:

Texte biblice de referinţă:

 

Exod 19, 16-19: Dumnezeu se manifestă lui Moise cu mari și zgomotoase semne.

1 Re 19, 11-14: Dumnezeu se manifestă lui Ilie în susurul unei adieri lejere.

Mc 1, 21-28: posedatul stă liniștit în sinagogă până când Isus începe să vorbească: abia atunci se descătușează toată violența sa contrară.

Lc 11, 24-26: spiritul răului, odată învins, își înmulțește asalturile pentru a induce frică.


OBSERVĂ:

Cum intră spiritul bun şi spiritul rău în tine: cu zgomot sau în liniște?

 

ROAGĂ-TE:

Ca să poţi discerne și accepta noul mod de a fi prezent al spiritului cel bun și cere putere pentru a învinge ispitele celui rău.

 

———————————————
bunvest 30

Exprimaţi-vă opinia