Papa Francisc, la Sfânta Liturghie în capela reședinței sale din Casa ”Sf. Marta”. – OSS_ROM

RV 20 apr 2015. Mărturia eroică a sfinților și martirilor ne ajută să nu cădem în ispita de a transforma credința într-o putere politică: este, pe scurt, mesajul pe care Papa Francisc l-a transmis la predica Sfintei Liturghii celebrată luni dimineață în capela Casei ”Sf. Marta” din Vatican, cu participarea mai multor grupuri de credincioși.

Referindu-se la Evanghelia zilei din ritul roman sau latin (Ioan 6,22-29) – în care mulțimea îl caută pe Isus după înmulțirea pâinilor și a peștilor – Pontiful a subliniat că mulțimea era mânată nu de ”stupoarea religioasă, care duce la adorarea lui Dumnezeu”, ci mai degrabă de ”interesul material”. Chiar și pe planul credinței, a remarcat Sfântul Părinte, există pericolul de a nu înțelege adevărata misiune a Domnului și de a se folosi de Isus în scopuri de putere:
• «Această atitudine se repetă în Evanghelii. Mulți, chiar și din rândul apostolilor săi, îl urmează pe Isus din interes. Fiii lui Zebedeu, de exemplu, voiau să fie unul, prim ministru, celălalt, ministru al economiei, să ajungă la putere. Ungerea de a duce celor săraci vestea cea bună, celor închiși, eliberarea, celor orbi vederea, celor asupriți libertatea și de a proclama un an de har, devine obscură, se pierde și se transformă în ceva de putere».

Există întotdeauna ispita de a trece de la stupoarea religioasă, pe care Isus o conferă întâlnirii cu noi, pentru a se folosi de Isus:
• «Aceasta este și propunerea pe care diavolul o face în timpul ispitirilor lui Isus. Una, despre pâine. Cealaltă, despre spectacol, ca și cum ar spune: ”Să facem un spectacol frumos și toată lumea va crede în tine!”. A treia ispită este apostazia, altfel spus, adorarea idolilor. Este o ispită continuă a creștinilor, pentru noi toți, cei care suntem Biserica: ispita nu a puterii Duhului Sfânt ci ispita puterii lumești. În acest fel se cade în acea lâncezeală religioasă la care te duce spiritul lumesc, acea lâncezeală care, atunci când crește din ce în ce mai mult, ajunge să se transforme în atitudinea pe care Isus o numește ipocrizie».

Pe această cale, a reluat Sfântul Părinte la predica celebrării euharistice de luni dimineață, unul devine creștin numai cu numele, prin atitudinea exterioară, dar de fapt inima lui este mânată de interes. Isus afirmă: ”Adevăr, adevăr vă spun, voi mă căutați nu pentru că ați văzut semne, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat” (In 6, 26). Este ispita de ”a aluneca spre mundanitate, spre putere, iar în acest fel se slăbește credința și misiunea, se slăbește Biserica”:
• «Domnul ne trezește prin mărturia sfinților, prin mărturia martirilor, care zi de zi ne vestesc adevărul că a merge pe calea lui Isus înseamnă a merge pe calea misiunii sale, aceea de a vesti anul de har. Lumea înțelege reproșul lui Isus și îl întreabă: ”Ce trebuie să facem ca să săvârșim faptele lui Dumnezeu?” (v. 28). Isus le răspunde: ”Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu: să credeți în cel pe care l-a trimis el” (v. 29), altfel spus, credința în El, numai în El, încrederea în El și nu în alte lucruri care în cele din urmă ne îndepărtează de El. Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu: să credeți în cel pe care l-a trimis El, să credeți în El».

Papa a încheiat omilia cu această rugăciune: ”Domnul să ne dea harul uimirii întâlnirii și să ne ajute să nu cădem în spiritul mundanității, în acel spirit care dincolo sau sub o spoială de creștinism, ne va face să trăim, de fapt, ca păgâni”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia