Studenţi ai UBB Cluj – RV

17/04/2015 11:25
RV  17 aprilie 2015.  „În procesul educativ nu ajunge să transmitem ştiinţă, ci trebuie să formăm noile generaţii care să vrea şi să poată utiliza cunoştinţele şi capacităţile dobândite pentru construirea binelui şi nu a răului” – a spus cardinalul Zenon Grocholewski, la Congresul European al pastoraţiei universitare, în desfăşurare de pe 16 până pe 19 aprilie la Lodz, în Polonia. Prefectul Congregaţiei pentru Educaţia Catolică a identificat cinci aspecte prioritare pentru activităţile pastoraţiei universitare din zilele noastre:

Primul dintre acestea este necesitatea unei formări adecvate a studenţilor universitari. Pentru cardinalul polonez, „ştiinţa de una singură şi capacităţile studenţilor, nu sunt de ajuns pentru a garanta adevăratul progres al umanităţii, pentru că utilizarea inadecvată a acestora conduce de fapt la un teribil regres al omului, în direcţia unui barbarism primitiv”. De aceea, este nevoie de „o dezvoltare proporţională a vieţii morale şi etice”.

Al doilea punct, subliniat de cardinalul Grocholewski este relativismul moral, atât de simţit în prezent:

„Relativismul este foarte periculos, subliniază prelatul, pentru că împiedică adevărata formare a studentului.  Dacă nu există norme morale obiective, lipsesc implicit şi punctele de referinţă credibile după care să fie formaţi studenţii, iar aceasta conduce la confuzie şi dezorientare. Pastoraţia universitară, în schimb, pornind de la principiile dreptului natural, propune norme morale clare, capabile să formeze studenţii în mod integral, adică: atât uman, cât şi spiritual, şi drept consecinţă profesional”.

Odată stabilită recunoaşterea valorilor morale obiective care permit ca acest relativism etic să fie depăşit, al treilea punct pe agenda prefectului este „realizarea iubirii” – care, spune el, este „expresia cea mai înaltă a pastoraţiei universitare”. Pentru Grocholewski misiunea acesteia este tocmai «activarea» celei mai puternice forţe a binelui: iubirea. Cu cât pastoraţia universitară este expresia acestei iubiri, cu atât va fi mai creativă şi eficace în perspectiva adevăratului progres al umanităţii”.

Al patrulea punct este promovarea culturii. În acest sens, cardinalul polonez invită toţi responsabilii naţionali pentru pastoraţia universitară să se ocupe de sintonia dintre credinţă şi cultură, promovată de Sfântul Ioan Paul al II-lea:

„Cultura – a spus cardinalul – nu este fine în sine însăşi, este un instrument; un instrument folosit pentru a atinge umanismul integral, binele fiecărei persoane şi al întregii lumi”.

Cu ce de-al cincilea punct, prefectul pentru Congregaţiei pentru Educaţia catolică indică strada de urmat pentru a ajunge la acest umanism:

„doar arătându-l pe Cristos, conducându-i la El pe oameni, arătându-le acestora calea cea mai potrivită pentru a ajunge la plinătatea personală, pentru a purifica şi a îmbogăţi astfel orice cultură”.

În acest sens, a încheiat Grocholewski, „pastoraţia universitară trebuie să fie un angajament deplin pentru evanghelizare”.

Amnintim că tema din acest an a Congresului pastoraţiei universitare din Europa este: „A fi şi a deveni responsabili în viaţă” şi este organizat la de Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE).

La invitaţia arhiepiscopului local mons. Marek Jedraszewski – preşedintele Comisiei CCEE pentru cateheză, şcoală şi universitate – peste 50 de reprezentanţi ai Conferinţelor Episcopale din Europa, responsabili ai birourilor naţionale pentru pastoraţia universitară, capelani universitari din 18 ţări europene şi studenţi de pe tot teritoriul polonez se întâlnesc în aceste zile la Lodz.

(rv–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia