Rugăciunea ”Regina Coeli” cu papa Francisc în Piața Sfântul Petru (foto: arhivă). – AFP

RV 19 apr 2015. ”Toți cei care au primit botezul sunt chemați să dea mărturie, prin cuvânt și viață, că Isus a înviat, că este viu și prezent în mijlocul nostru”: a spus papa Francisc la rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli”, duminică, în Piața Sfântul Petru, cu participarea a zeci de mii de romani și pelerini. La saluturile finale, Sfântul Părinte și-a exprimat adânca durere pentru soarta a sute de migranți care și-au pierdut viața într-un naufragiu, duminică dimineață, în Marea Mediterană, în tentativa de a ajunge pe țărmurile Italiei. Papa Francisc a salutat, de asemenea, expunerea – de la 19 aprilie la 24 iunie – a Giulgiului din Torino, în fața căruia se va reculege, la rândul său, în rugăciune cu ocazia pelerinajului pe care îl va efectua pe 21 și 22 iunie în metropola piemonteză.

Să ascultăm mai întâi reflecția Sfântului Părinte despre lecturile duminicii a treia a Paștelui din ritul roman sau latin: 

«Dragi frați și surori, bună ziua!
În lecturile biblice de la liturgia de astăzi răsună de două ori cuvântul ”martori”. Prima dată este pe buzele lui Petru: după vindecarea ologului, la ușa templului din Ierusalim, el exclamă: ”Voi l-ați ucis pe cel care conduce la viață, dar Dumnezeu l-a înviat din morți pe acesta căruia noi îi suntem martori” (Fap 3,15). A doua oară este pe buzele lui Isus înviat. În seara de Paști, el deschide mintea discipolilor la misterul morții și învierii și le spune: ”Voi veți fi martorii acestor lucruri” (Lc 24,48). Apostolii, care l-au văzut cu ochii lor pe Cristos înviat, nu puteau să nu vorbească despre experiența lor extraordinară. El s-a arătat lor pentru ca adevărul învierii sale să ajungă la toți oamenii prin intermediul mărturiei lor. Biserica are îndatorirea de a prelungi în decursul timpului această misiune; fiecare botezat este chemat să dea mărturie, prin cuvinte și prin viață, că Isus a înviat, că Isus este viu și prezent în mijlocul nostru. Noi toți suntem chemați să dăm mărturie că Isus este viu!

Ne putem întreba: cine este martorul? Martorul este unul care a văzut, care își aduce aminte și povestește. A vedea, a-și aduce aminte și a povesti – sunt cele trei verbe care îi descriu identitatea și misiunea. Martorul este unul care a văzut, dar nu cu ochi indiferenți; a văzut și s-a lăsat atins de eveniment. De aceea, el își amintește, nu doar pentru că știe să reconstruiască cu precizie faptele întâmplate, dar pentru că acele fapte i-au vorbit și el a prins sensul lor profund. Atunci, martorul povestește, nu de o manieră rece și detașată, dar ca unul care s-a lăsat pus în discuție și din ziua aceea și-a schimbat viața. Martorul este unul care și-a schimbat viața.

Conținutul mărturiei creștine nu este o teorie, o ideologie sau un sistem complex de porunci și interdicții sau un moralism, dar un mesaj de mântuire, un eveniment concret, mai mult, o Persoană: este Cristos înviat și viu, unicul Mântuitor al oamenilor. El poate fi mărturisit de cei care au avut o experiență personală cu El, în rugăciune și în Biserică, printr-un parcurs care își are fundamentul său în Botez, alimentarea sa în Euharistie, sigiliul său în Mir, convertirea sa continuă în Pocăință. Grație acestui parcurs, realizat întotdeauna sub călăuzirea Cuvântului lui Dumnezeu, tot creștinul poate deveni martor al lui Isus înviat. Iar mărturia lui este cu atât mai credibilă cu cât transpare mai mult dintr-un stil de viață evanghelic, bucuros, curajos, blând, pașnic, milostiv. Dacă, în schimb, creștinul se lasă dus de comodități, vanitate și egoism, dacă devine surd și orb la întrebarea despre ”înviere” a atâtor frați, cum va putea să-l comunice pe Cristos cel viu, puterea eliberatoare a lui Isus cel viu și blândețea sa nemărginită?

Maria, Mama noastră, să ne sprijine prin mijlocirea ei, ca să devenim, cu limitele noastre, dar prin harul credinței, martori ai Domnului înviat, ducând persoanelor pe care le întâlnim darurile pascale ale bucuriei și păcii.»

După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa Francisc a făcut un nou apel în favoarea migranților și a subliniat tragedia care a avut loc recent în Marea Mediterană după naufragiul unei ambarcațiuni cu sute de persoane:
• «Dragi frați și surori, ajung în aceste ceasuri știri relative la o nouă tragedie în apele Mediteranei. O barcă plină de migranți s-a răsturnat noaptea trecută la 60 de mile de coasta libiană și există temeri că ar fi sute de victime. Îmi exprim durerea cea mai sinceră în fața acestei tragedii și dau asigurarea amintirii în rugăciune pentru cei dispăruți și familiile lor. Adresez un apel stăruitor Comunității Internaționale ca să acționeze cu determinare și rapiditate, pentru a evita repetarea unor asemenea tragedii. Sunt bărbați și femei ca noi, frați ai noștri care caută o viață mai bună, înfometați, persecutați, răniți, exploatați, victime ale războaielor. Ei caută o viață mai bună. Căutau fericirea… Vă îndemn să ne rugăm în tăcere mai întâi și apoi, cu toții împreună, pentru acești frați și surori!».

Salutând grupurile de pelerini prezenți în Piața Sfântul Petru, papa Francisc a menționat și studenții Universității Catolice ”Sacro Cuore”, cu ocazia Zilei speciale de susținere a acestei mari instituții de învățământ din Italia. ”Este important  ca aceasta – a afirmat – să continue a forma tinerii la o cultură care să împletească credința și știința, etica și profesionalismul”.

În fine, un gând special pentru pelerinii care de la 19 aprilie la 24 iunie anul curent își îndreaptă pașii și inimile spre Giulgiul din Torino:
• «Începe astăzi la Torino expunerea sacrului Giulgiu. Cu voia lui Dumnezeu, voi merge să-l venerez și eu pe 21 iunie. Formulez auspicii pentru ca acest act de venerare să ne ajute pe toți să găsim în Isus Cristos Chipul milostiv al lui Dumnezeu și să-l recunoaștem pe chipurile fraților, în special ale celor mai suferinzi».

Primiți acum și binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică, la rugăciunea ”Regina Coeli” în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia