papa angelus 117.04.2015, Vatican (Catholica) – Înjosirea de dragul umilinţei este masochism, dar cel care o îndură şi o suportă în numele Evangheliei, devine asemenea lui Cristos, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 17 aprilie 2015, dimineaţă, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Referindu-se la lecturile biblice ale celebrării euharistice, Pontiful a invitat creştinii să nu cultive niciodată sentimente de ură, ci să-şi acorde timpul necesar în care să descopere în adâncul inimii simţămintele care sunt pe placul lui Dumnezeu: iubirea şi dialogul, citim pe situl Radio Vatican.

Este posibil pentru un om să reacţioneze la o situaţie dificilă într-un mod plăcut lui Dumnezeu? Desigur, a afirmat Papa Francisc în predică, subliniind că deseori este o chestiune de timp, timpul de a se lăsa impregnat de simţămintele lui Isus. Papa a vorbit pe larg despre lectura din Faptele Apostolilor, în care apostolii sunt aduşi în faţa sinedriului ca să fie judecaţi pentru că au predicat acea Evanghelie de care învăţătorii legii nu doreau să audă. Cu toate acestea, unul dintre farisei, Gamaliel, sugerează colegilor săi din sinedriu să nu-i oprească pe apostoli, pentru că dacă Evanghelia este de la oameni, se va nimici singură, dar dacă vine de la Dumnezeu, va continua mai departe în ciuda împotrivirii oamenilor.

Sinedriul acceptă sugestia rabinului şi optează să acorde timp, nu reacţionează după instinctul sentimentului de ură. Ceea ce, a remarcat Papa Francisc, reprezintă un remediu just pentru orice fiinţă umană: „Dă timpului timp! Acest lucru este folositor pentru noi, când avem gânduri rele împotriva celorlalţi, simţăminte rele, când avem antipatii, ură. Să nu le lăsăm să crească. Să ne oprim, să dăm timpului timp. Timpul pune lucrurile în armonie şi ne face să vedem partea justă a realităţii. Dar dacă tu reacţionezi în momentul de furie, fii sigur că vei nedrept. Vei fi nedrept. Şi îţi va face rău chiar ţie. Acesta este un sfat: timpul, timpul în momentul ispitei”.

Când cultivăm îndelung un sentiment negativ, a continuat Papa Francisc, este inevitabil să răbufnească. Ajunge să se transforme în insultă, în război, ori cu aceste sentimente rele împotriva altora ne trezim că luptăm împotriva lui Dumnezeu, în timp ce Dumnezeu îi iubeşte pe ceilalţi, iubeşte armonia, iubeşte iubirea, iubeşte dialogul, iubeşte calea făcută împreună. „Mi se întâmplă şi mie”, a recunoscut Pontiful: „când un lucru nu-mi este pe plac, primul sentiment nu este de la Dumnezeu, este întotdeauna unul rău”. Să ne oprim, de aceea, şi să facem loc Duhului Sfânt, ca să ne conducă la pace şi la ceea ce este drept, asemenea apostolilor care, după ce au fost biciuiţi, au plecat din sinedriu bucuroşi pentru că au suferit pentru numele lui Isus.

„Mândria celor dintâi te face să vrei uciderea celorlalţi; umilinţa, în schimb, te face să devii asemănător cu Isus. Aceasta este o realitate la care noi nu ne gândim. În acest moment, în care foarte mulţi fraţi şi surori ai noştri sunt martirizaţi pentru numele lui Isus, ei sunt în această stare, au în acest moment bucuria de a fi suferit insulte, chiar şi moartea, pentru numele lui Isus. Pentru a fugi de mândria celor dintâi, există numai deschiderea inimii la virtutea umilinţei. Dar la umilinţă nu se ajunge niciodată fără umilire. Este un lucru care nu se înţelege pe cale naturală. Este un har pe care trebuie să-l cerem în rugăciune”.

Este vorba de harul imitării lui Isus. O imitare mărturisită nu doar de martirii de astăzi ci şi de foarte mulţi oameni care îndură umiliri zi de zi şi pentru binele familiei rămân, nu reacţionează, nu vorbesc, suportă toate din dragoste pentru Cristos: „Aceasta este sfinţenia Bisericii, această bucurie pe care o dă înjosirea, nu pentru că înjosirea ar fi frumoasă, nu, aceasta ar însemna masochism, ci pentru că prin acea înjosire tu îl imiţi pe Isus. Două atitudini: închiderea care te duce la ură, la mânie, la a vrea uciderea celorlalţi, sau deschiderea spre Dumnezeu, pe calea lui Isus, care te face să întâmpini înjosirile, chiar pe cele grele, cu această bucurie interioară pentru că eşti sigur de a fi pe calea lui Isus”.

Sursa: Radio Vaticanpapa angelus 1

Exprimaţi-vă opinia