Manifestări festive, în România, cu ocazia anului dedicat vieții consacrate (foto: arhivă) – RV

RV 16 apr 2015. Cu ocazia manifestărilor prilejuite de Anul Vieţii Consacrate, episcopul Petru Gherghel al diecezei romano-catolice de Iași l-a invitat pe cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, să efectueze o vizită pastorală în perioada 17-19 aprilie 2015: aflăm de pe site-ul diecezei ”ercis.ro”. Prezența cardinalului Braz de Aviz în dieceza de Iași a fost solicitată de episcopul Gherghel în spirit de comuniune cu superiorii majori ai congregațiilor de persoane consacrate din România.

Din programul vizitei menționăm, întâlnirea, sâmbătă, 18 aprilie, la mănăstirea carmelită de la Luncani (jud. Bacău) cu reprezentanții persoanelor consacrate din toată țara. La întâlnirea cu cardinalul Braz de Aviz vor lua parte PS Florentin Crihălmeanu, al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, responsabil în Conferința Episcopilor din România cu pastorația persoanelor consacrate, și PS Anton Coșa, al episcopiei romano-catolice de Chișinău, în R. Moldova. Participanții vor celebra Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii.

Duminică, 19 aprilie, cardinalul va efectua o vizită la Institutul Teologic romano-catolic din Iași, după care va prezida Sfânta Liturghie în catedrala din vechea capitală moldavă, la care vor lua parte persoanele consacrate din comunitățile diecezei de Iași alături de superiorii majori din alte dieceze și eparhii. După amiază, în Aula sinodală de la subsolul catedralei, persoanele consacrate și prelatul vatican vor aborda teme de actualitate privind ”chemarea specifică la viaţa consacrată, modul în care este văzută şi trăită această chemare în lume, împărtăşiri reciproce benefice şi utile celor care s-au angajat pe acest drum de slujire generoasă şi gratuită”.

În cursul serii, la solicitarea episcopului de Chișinău, cardinalul va pleca în R. Moldova pentru o întâlnire cu persoanele consacrate de dincolo de Prut. Organizatorii și-au exprimat speranța ca ”această vizită a înaltului demnitar al Sfântului Scaun şi reprezentant al Sfântului Părinte Papa să fie de un real folos credincioşilor, dar mai ales persoanelor consacrate, care să se simtă în continuare preţuite de Biserică şi încurajate în slujirea generoasă a aproapelui”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia