Comunitățile renăscute în Duhul Sfânt, purificate prin dificultăți și persecuții: Papa, predică la Sfânta Marta

14 aprilie 2015. O comunitate renăscută din Duhul Sfânt caută armonia și este răbdătoare  în suferințe: a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată marți, 14 aprilie, în cursul dimineții, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Referindu-se la prima comunitate creștină, Pontiful ne propune să urmăm exemplul acesteia, îndemnându-ne să nu acumulăm bogății ci să le punem în slujba celor nevoiași.

În omilie, Pontiful s-a inspirat din Lectura I, luată din  capitolul al IV-lea al Faptelor Apostolilor în care se descrie viața primei comunități creștine, evidențiind faptul că armonia și binele comun sunt semnele unei comunități renăscute:

“O comunitate renăscută sau comunitățile care renasc în Duhul Sfânt posedă acest har al unității, al armoniei. Duhul Sfânt este unicul care ne poate dărui armonia, căci El este armonia dintre Tatăl și Fiul, este darul care făurește armonia. Al doilea semn este binele comun, adică faptul că: ‘Nimeni dintre ei nu era nevoiaș, nimeni nu considera ca fiind proprietatea sa ceea ce-i aparținea, ci punea bunurile în slujba comunității. Da, unii erau înstăriți, dar în slujba semenilor. Acestea sunt cele două semne care indică faptul că o comunitate trăiește în Duhul Sfânt”.

Pontiful a vorbit și despre darul răbdării în dificultăți, subliniind importanța acestei caracteristici, mai ales că problemele nu lipsesc în sânul unei comunități: persecuții, calomnii, persoane care încearcă să profite, precum Anania care, cu Safira, soția lui, despre care Biblia ne spune că și-au vândut țarina, dar au dosit din preț, aducând doar o parte pentru a o pune la picioarele apostolilor.

Însă, în prima comunitate – renăscută din Duhul Sfânt – există sărăcie, bine comun, dar și dificultăți ce-și au originea fie în interior, precum acel cuplu de afaceriști care voiau să profite de pe urma primei comunități,  fie în exterior, precum persecuțiile.  Însă, o comunitate renăscută în Duhul Sfânt este purificată tocmai în mijlocul dificultăților și al persecuțiilor. Astfel, Papa a pus în evidență cea de-a treia caracteristică a unei comunități renăscute în Duhul Sfânt: și anume răbdarea de a suporta bârfele, calomniile, bolile, suferința, pierderea unei persoane dragi.

Sfântul Părinte a spus că ne va face bine ca în timpul pascal să ne gândim la propriile comunități, fie că sunt diecezane sau parohiale, familiale, cerând harul armoniei și al unității, și rugându-ne să evităm diviziunile și să dobândim capacitatea de a suporta dificultățile și de a avea pornirea generoasă de a veni în ajutorul celor nevoiași grație propriilor bunuri.

Domnul să ne dea harul renașterii în Duhul Sfânt, atât fiecăruia în parte cât și comunităților noastre, a invocat Pontiful la încheierea omiliei de marți, 14 aprilie.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia