Paști. Papa Francisc salută credincioșii bizantini: ”Cristos a înviat!”

RV  12 aprilie 2015. La rugăciunea „Regina Coeli” din a II-a duminică a Paştelui, papa Francisc a vorbit miilor de pelerini prezenți în Piața Sfântul Petru despre Evanghelia zilei din ritul roman sau latin. Totodată, a subliniat Jubileul Extraordinar al Milostivirii, care a fost introdus, sâmbătă seară, în bazilica vaticană, prin prezentarea Bulei „Chipul Milostivirii”. La final, Papa a salutat pelerinii armeni veniţi din toată lumea pentru a lua parte la Sfânta Liturghie cu Succesorul lui Petru şi a spus „Cristos a Înviat!” tuturor creştinilor din bisericile orientale, care sărbătoresc Învierea Domnului.”Adresez o urare cordială – a spus Pontiful – credincioșilor din Bisericile Răsăritului care, după calendarul lor, celebrează astăzi Sfintele Paști. Mă unesc la bucuria prin care îl vestesc pe Cristos cel înviat: Christós anésti! În această zi a Paștelui, să-i salutăm pe frații noștri din Orient cu aplauze, toți!”

„În cea de-a opta zi după Paşti, Evanghelia după Ioan vorbeşte despre cele două aparţii a lui Isus cel Înviat apostolilor aflaţi în Cenaclu: cea din seara Paştilor, când Sfântul Toma era absent şi cea după opt zile de la Paşti, când Sfântul Toma era prezent. Prima dată, Cristos  arată rănile de pe corpul său apostolilor şi suflând asupra lor le spune: «Cum Tatăl m-a trimis pe mine şi eu vă trimit pe voi» (In 20,21). El le transmite acestora prin forţa Spiritului Sfânt aceeaşi misiune pe care el a avut-o”.

Dar în prima seara apostolul Toma a lipsit, continuă Pontiful, iar el nu a dorit să creadă mărturiei celorlalţi apostoli «dacă nu văd şi nu ating rănile sale, spunea el, eu nu cred» (cfr In 20,25).

„De aceea, opt zile mai târziu, cum ar fi astăzi, spune papa Francisc, Isus se întoarce în mijlocul apostolilor şi se adresează imediat apostolului Toma, invitându-l să-i atingă rănile din palmă şi coasta sa. Cristos merge în întâmpinare necredinţei sale, pentru că, prin ca prin semnele patimilor sale el să poată ajunge la o credinţă pascală deplină: credinţă în Învierea lui Isus (…) Toma era o persoană care nu se mulţumeşte cu ceea ce i spun ceilalţi şi caută, vrea să verifice, el face o experienţă personală. După rezistenţa şi neliniştea sa iniţială, la final crede şi el. Deşi creşterea sa în credinţă presupune un efort mai mare, el ajunge la aceasta. Isus îl aşteaptă cu răbdare şi se oferă dificultăţilor şi incertitudinilor celui din urmă” – a continuat Pontiful.

Cu toate că Isus îi numeşte «fericiţi» pe «toţi cei care cred, deşi nu văd», între care cea dintâi este mama sa, el răspunde şi exigenţelor discipolului incredul.

„Atingând rănile Mântuitorului, Toma vindecă rănile sale, chinul său, propria sa umilinţă. În urmele cuielor găseşte dovada concretă că era: iubit, aşteptat şi înţeles. El se regăseşte în faţa unui Mesia plin de  milostivire şi tandreţe”.

Aceasta este ceea ce caută de fapt Isus cel Înviat în el, a continuat Papa, care ne invită pe toţi să medităm „câţi dintre noi nu-l căutăm în adâncul inimilor pe Isus aşa cum este: dulce, milostiv, blând? Pentru că noi ştim în adâncul nostru că el este aşa!”, a spus el.

Asemeni apostolului Toma, care găseşte în contactul salvator cu rănile Mântuitorului, se poate înţelege semnificaţia profundă a Învierii. Apostolul Toma, transformat în profundul său îşi declară o credinţa desăvârşită în Cristos, exclamând «Domnul meu şi Dumnezeul meu!».

„Ce frumoasă expresie, cea a Sfântului Toma! (…) asemeni lui, suntem invitaţi în cea de a II-a duminică după Paşti să contemplăm în rănile celui Înviat Milostivirea Divină, care depăşeşte orice limită şi străluceşte peste orice întuneric al răului sau al păcatului”.

În acest sens, papa Francisc a amintit că un timp intens de primire a acestor bogăţii ale iubirii milostive a lui Dumnezeu va fi Jubileul Extraordinar al Milostivirii, a cărui Bulă a fost promulgată sâmbătă, 11 aprilie, în bazilica Sfântul Petru.

„Primele cuvinte ale Bulei sunt «Misericordiae Vultus»: Chipul Milostivirii este Isus Cristos. Să ne aţintim privirea asupra Lui, care ne caută întotdeauna, ne aşteaptă şi ne iartă; plin de milostivire, el nu se sperie de mizeria noastră. Prin rănile sale ne iartă nouă toate păcatele. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să fim milostivi cu ceilalţi precum Isus este cu noi”.

După Rugăciunea Regina Coeli, Sfântul Părinte a salutat pelerinii prezenţi, în special pe cei care au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Duhul Sfânt” – centrul de devoţiune a Milostivirii Divine. De asemenea, a mulţumit pentru urările de Paşti primite din întreaga lume şi a salutat creştinii răsăriteni care celebrează în această duminică Învierea Domnului.

Primiţi acum binecuvântarea apostolică a Papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.

(rv–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia