Exercitii seminaristi

07.04.2015, Cluj (Catholica) – „Toată grija cea lumească de la noi să o lepădăm.” Mânaţi de acest îndemn, noi, seminariştii orădeni am pornit spre Centrul Ignaţian „Manresa” din Cluj Napoca unde, sub îndrumarea pr. Marius Taloş – superiorul regional al Iezuiţilor din România, în perioada 1-4 aprilie am făcut exerciţiile spirituale în vederea pregătirii sufleteşti pentru Praznicul Învierii Domnului. În ziua în care am ajuns la Cluj, am luat parte la o împărtăşire frăţească alături de seminariştii clujeni, iar mai apoi am participat în Catedrala „Schimbarea la Faţă” la Liturghia celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, care mai apoi a ţinut o meditaţie despre viaţa consacrată văzută ca dar pentru oameni. După terminarea oficiului am plecat spre centrul iezuit pentru a începe exerciţiile spirituale.

În prima seară, pr. Marius ne-a întâmpinat cu iubire şi căldură făcând introducerea în exerciţiile spirituale. Ne-a prezentat rugăciunea în jurul căreia s-au construit meditaţiile, rugăciunea lui Efrem Sirul: „Doamne şi Stăpâne al vieţii mele, nu-mi da mie spiritul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de domnie şi al grăirii în deşert! Iar spiritul curăţiei, al gândului smerit (umilinţei), al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-mi mie, robului Tău! Aşa, Doamne, Împărate, dăruieşte-mi mie ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.” După aceasta ne-am retras în capelă pentru a ne reculege în rugăciunea de seară, care trebuie să fie – după cum spune şi Catehismul Bisericii Catolice – „amintire a lui Dumnezeu” şi o trezire frecventă a „memoriei inimii” (CBC 2697). Atmosfera de rugăciune şi meditaţie de pe parcursul zilelor de reculegere a fost îmbălsămată de starea de silentium, care reprezintă, după cum ne spunea pr. Marius, o linişte ce ne readuce la odihna cea dintâi-requiem, odihna împreună cu Mântuitorul.

Începând cea de a doua zi, în aceeaşi stare de linişte sufletească dar şi trupească, am participat la celebrarea Sfintei Liturghii de către pr. rector Anton Cioba, pr. spiritual Anton Rus, pr. Gabriel Borzoş şi pr. Marius Taloş. Prima meditaţie s-a concentrat asupra primelor două spirite rele din rugăciunea Sf. Efrem Sirul: spiritul (diavolul) trândăviei şi al grijii de multe. În cea de a doua meditaţie ni s-a vorbit despre celelalte două spirite rele, cel al iubirii de domnie şi cel al grăirii în deşert. La începutul celei de a treia zi s-a celebrat Utrenia. În cadrul meditaţiilor din această zi ne-am concentrat atenţia asupra celor patru spirite bune (virtuţi) pe care Sf. Efrem le cere în rugăciunea lui. După terminarea meditaţiilor au urmat momente de rugăciune şi împărtăşiri, urmate fiind de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. După momentele de împărtăşire finală asupra meditaţiilor şi a experienţei trăite împreună am celebrat Calea Crucii, fiind în comuniune cu Sfântul Părinte Papa Francisc şi cu cei care, la Coloseumul din Roma, celebrau aceeaşi rugăciune. Ne-am rugat împreună şi am meditat asupra Patimii Mântuitorului folosind aceleaşi texte ca şi Sfântul Părinte.

Experienţa s-a încheiat în Sâmbăta Floriilor (a lui Lazăr) cu celebrarea Sfintei Liturghii. Ne-am întors la Oradea încărcaţi de bucurie şi cu dorinţa de a trăi, de acum înainte, rugăciunea ca stare. Mulţumim formatorilor pentru această experienţă roditoare, Preasfinţitului nostru Virgil Bercea, care a fost alături de noi în comuniune de rugăciune şi îi mulţumim în special părintelui Marius Taloş care ne-a însoţit şi îndrumat în aceste zile, dorindu-i multe haruri şi binecuvântări. Nu în ultimul rând, mulţumim în numele tuturor, Bunului Dumnezeu pentru că a făcut aceste lucruri şi evenimente posibile şi îl rugăm să ne dea putere în lupta noastră continuă de a dărui mai mult decât am primit, asemenea Lui şi a iubirii Sale. (fragmente din materialul semnat de Giusepe Ghiurcă pentru EGCO.ro)

Sursa: EGCO.ro

Exprimaţi-vă opinia