Isus și-a dat viața pentru fiecare, cu nume și prenume: Papa, în seara Joii Sfinte – ANSA

03/04/2015 12:59
3 aprilie 2015. Sfântul Triduum pascal a început în seara Joii Sfinte, pe 2 aprilie când, la ora 17.30, Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Cinei Domnului și ritul spălării picioarelor la închisoarea Rebibbia, de la periferia Romei. Ritul sacru s-a celebrat în biserica ”Tatăl Nostru” din cadrul complexului penitenciar, unde Pontiful a celebrat ritul spălării picioarelor a 12 deținuți, șase bărbați și șase femei.

În biserica “Tatăl Nostru” a penitenciarului roman se aflau trei sute de persoane, în fața cărora Papa a predicat liber. Sute de oameni l-au așteptat pe Pontif în curtea închisorii, pentru a-l saluta și a pentru a primi un cuvânt de mângâiere și de încurajare.”Isus ne-a iubit. Isus ne iubește, dar fără limite, până la sfârșit, până la punctul de a-și da viața pentru noi”. Astfel a vorbit Papa, în vreme ce privirea-i era îndreptată spre cei ce-l ascultau, întâlnindu-le ochii marcați de suferințe, dar și de o duritate pe care doar o altă privire i-ar putea împăca, privirea de pe Cruce a lui Isus. Pontiful a amintit și cu această ocazie că iubirea lui Isus nu dezamăgește niciodată:

“Iubirea lui Isus față de noi nu are limite, fiind mereu tot mai mare și mai mare. Nu obosește niciodată să ne iubească. Ne iubește pe toți într-atât încât să-și dea viața pentru noi; da, să-și dea viața pentru noi toți, pentru fiecare dintre noi, încât fiecare dintre noi poate spune: “[Isus] și-a dat viața pentru mine; pentru fiecare… pentru tine, și pentru tine și pentru tine…pentru fiecare, cu nume și prenume, pentru că așa este iubirea lui: personală. Iubirea lui Isus nu dezamăgește niciodată, pentru că El nu obosește niciodată să ne iubească, după cum nu obosește niciodată să ne ierte, să ne îmbrățișeze… Acesta este primul lucru pe care aș vrea să vi-l spun: Isus ne-a iubit pe fiecare dintre noi până la sfârșit”.

Evocând momentul în care Isus, aflat la masă cu discipolii, a făcut un gest pe care ei nu reușeau să-l înțeleagă, pentru că la acea vreme picioarele murdare ale oaspeților care intrau într-o casă erau spălate de sclavi și nu de stăpân, Pontiful a spus:

“… la acea vreme străzile nu erau asfaltate cu piatră cubică, ci erau pline de praf, de aceea la intrarea într-o casă oaspeților li se spălau picioarele. Însă, acest gest nu era făcut de către stăpânul casei, ci de către sclavi. Era o muncă rezervată sclavilor. Iar Isus, asemenea unui sclav, ne spală picioarele, spală picioarele discipolilor, motiv pentru care a spus: ‘Ceea ce fac eu tu nu înţelegi acum, dar vei înţelege’, i-a spus Isus lui Petru. Într-atât de mare este iubirea lui Isus încât s-a făcut sclav pentru a ne sluji, pentru a ne vindeca și curăța. Iar azi, la această Sfântă Liturghie, Biserica vrea ca preotul să spele picioarele unui număr de 12 persoane, în amintirea celor Doisprezece Apostoli. Însă în inima noastră trebuie să avem certitudinea, trebuie să fim siguri că Domnul, când ne spală picioarele ne spală în întregime, ne purifică, ne face să simțim încă o dată iubirea sa”.

“În Biblie, în profetul Isaia există o frază foarte frumoasă”, a continuat Papa, referindu-se la fragmentul ce conține întrebarea: ‘poate o mamă să-și uite fiul? Chiar dacă o mamă ar uita de fiul ei, eu nu voi uita vreodată de tine. Astfel este iubirea lui Dumnezeu față de noi”. Și, înainte de a îngenunchea în fața celor 12 deținuți pentru a le spăla picioarele, Pontiful a adresat o rugăminte celor prezenți, spunând:

“Voi spăla azi picioarele a 12 dintre voi, dar în acești frați și surori sunteți prezenți voi toți, absolut toți. Toți cei care locuiesc aici. Voi îi reprezentați. Însă și eu am nevoie să fiu spălat de către Domnul și de aceea rugați-vă pentru mine la această Sfântă Liturghie, pentru ca Domnul să spele și păcatele mele și pentru ca eu să fiu tot mai mult în slujba voastră, în slujba oamenilor, așa cum a fost Isus”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia