Timpuri noi, chemări noi Iosif-diacon

Drumul spre Înviere este unul de înnoire: „Iată, Eu fac ceruri noi şi un pămînt nou” (Is 65,17). Iar înnoirea înseamnă deopotrivă creație și convertire, întrucât „cerurile noi” și „pământul nou” nu cer moartea păcătosului, ci întoarcerea acestuia. La viață! Această dublă chemare la viață, prin creație și convertire, este adresată nemijlocit tuturor ignațienilor din România, iezuiților și colaboratorilor acestora: când Domnul vrea să facă lucruri noi, se gândește și la noi! Iată de ce consacrăm acest număr de Paști „neofiților” noștri, adică „tinerelor plante” înrădăcinate și crescute în spiritul Pelerinului de la Loyola.

Cum era și firesc, „primăvara în Duh” și-a arătat primii vestitori în Spania, acolo unde Iosif Șandoru, împreună cu alți opt tineri din cinci țări și în fața a peste o mie de credincioși, și-a văzut o parte din vis cu ochii: a fost hirotonit diacon, adică slujitor în Biserică, în Societatea lui Isus și în lume. Să ne rugăm ca nimeni și nimic să nu-i zădărnicească slujirea acestui vis, inspirat de o chemare și întărit de o urmare: a lui Isus purtându-și crucea!

Însă ceea ce permite apariției unei „plante” să se transforme dintr-un eveniment izolat într-un semn de „primăvară” este prezența latentă, dar reală a celorlalte „semințe”. Iar Semănătorul cel Bun nu a uitat nici „ogorul” nostru, ba dimpotrivă, l-a semănat cu asupra de măsură! În urma celor patru novici aflați la Genova, și mai mulți candidați caută la iezuiți nu atât curiozități istorice cât interpelări actuale pentru propria chemare!

E greu de spus ce a fost la început: interesul candidaților sau ușile deschise ale comunităților noastre, însă acum putem exclama cu uimire că avem și de unele și de altele! Tonul a fost dat la București, acolo unde de câțiva ani s-a redescoperit Legea lui O(h)m în versiune vocațională: cu cât scade rezistența la deschiderea casei Claudianum pentru studenți, cu atât crește intensitatea solicitărilor acestora, nu doar de a ne cunoaște, ci și de a parcurge o bucată din drumul vieții lor alături de noi: iar pentru unii dintre ei, această bucată de drum s-a transformat într-un nou început de viață!

„Experimentul vocațional” de la București, inițiat de pr. Florin Silaghi, s-a arătat a fi în scurtă vreme „contagios”, întrucât acum tinerii au pus „piciorul în prag” și la Cluj, și la Satu-Mare, ba chiar și peste hotare! Și când mă refer la tineri, nu-i am în vedere doar pe candidații stricto sensu la iezuiți, ci pe zecile de studenți și studente din mișcarea Magis, care nu se mulțumesc să caute doar cazare și loc de muncă, ci pur și simplu… Viață! Viața continuă să atragă atunci când Viața continuă să se împărtășească: aceasta este lecția Învierii, la care cei mai receptivi sunt tinerii!

Cristos a Înviat!

Frățește în Domnul,

Pr. Marius Taloș SJ, Superior Regional

Info SJ – Română

Info SJ – English

Info SJ – Italiano

Info SJ – Castellano

Info SJ – Français

Info SJ – Magyar

Exprimaţi-vă opinia