La audiența generală de miercuri, 1 aprilie 2015, în Piața Sfântul Petru, papa Francisc a subliniat la saluturile adresate pelerinilor polonezi și italieni împlinirea, pe 2 aprilie, a zece ani de la moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea:

• ”Mâine se împlinesc zece ani de la moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea” – a spus Pontiful în salutul adresat grupurilor de pelerini polonezi. ”Îl amintim ca pe un mare mărturisitor al lui Cristos cel suferind, mort și înviat, și îi cerem să mijlocească pentru noi, pentru familii, pentru Biserică, pentru ca lumina învierii să strălucească peste toate umbrele vieții noastre și să ne copleșească de bucurie și de pace. Lăudat să fie Isus Cristos!”.

Adresându-se succesiv pelerinilor italieni, papa Francisc le-a dorit ca Triduum-ul pascal, pe care l-a numit ”centrul credinței și al vieții Bisericii”, să fie ”ocazie de a intra pe deplin în misterul morții și învierii lui Isus”.
• ”Adresez un gând special celor tineri, bolnavilor și soților recent căsătoriți. Mâine se împlinesc zece ani de la moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea: exemplul și mărturia lui să fie mereu vii între noi. Dragi tineri, învățați să înfruntați viața cu ardoarea și entuziasmul lui; dragi bolnavi, duceți cu bucurie crucea suferinței așa cum el ne-a învățat; și voi, dragi soți recent căsătoriți, puneți-L mereu pe Dumnezeu la centru, pentru ca istoria voastră conjugală să aibă mai multă iubire și fericire”.

Fost arhiepiscop de Cracovia, Karol Woityla a fost ales ca succesor al Sfântului Apostol Petru la 16 octombrie 1978, luându-și numele de Ioan Paul al II-lea. Avea 58 de ani. Printre numeroasele gesturi de afecțiune față de România, amintim beatificarea primului român, Fericitul Ieremia Valahul, la 31 octombrie 1983, și călătoria sa apostolică în țara noastră, de la 7 la 9 mai 1999. Pontificatul său, al treilea ca durată din istoria Bisericii, a avut 26 de ani, 5 luni și 17 zile. A murit la 2 aprilie 2005 după mai multe săptămâni de suferință. A fost beatificat de Benedict al XVI-lea pe 1 mai 2011 și canonizat de papa Francisc la 27 aprilie 2014. Este cinstit anual în calendarul universal pe 22 octombrie.

Sursa:ro.radiovaticana.va

 

Exprimaţi-vă opinia