Liturghia din Joia Sfântă celebrată de Papa în acest an la închisoarea Rebibbia, din Roma.

31/03/2015 13:36
RV  31 martie 2015.  Cina Domnului într-un loc al suferinţei, spălând picioarele celor care se află în «periferiile spirituale»: astfel Papa Francisc în seara Joii Sfinte, când celebrează Sfânta Liturghie „In Coena Domini” (A Cinei Domnului) la biserica din închisoarea romană Rebibbia. Potrivit ritului, Pontiful va spălă picioarele a 12 deţinuţi, bărbaţi şi femei. Deţinuţii penitenciarului, printre care peste 100 de români, primesc pentru a treia oară vizita unui papă. Ultima vizită a fost cea a papei Benedict al XVI-lea, în decembrie 2011, precedată de cea a papei Ioan Paul al II-lea, în ianuarie 1980.

Într-un interviu pentru Radio Vatican, părintele Sandro Spriano – capelan al închisorii Rebibbia – a spus că deținuții au primit cu o deosebită bucurie această veste şi a descris importanţa unui astfel de gest:

Suntem foarte fericiţi că Papa a acceptat invitaţia pe care i-am adresat-o în luna septembrie, la Casa „Sf. Marta” din Vatican. El mi-a răspuns pe atunci că va face tot ce e posibilul să vină în Joia Mare. Faptul că a menţinut această promisiune ne aduce mare bucurie: este ceva frumos. Vom repeta experienţa de acum trei anul, cu papa Ratzinger, într-un context diferit şi cu o persoană diversă”.

Despre vizita papei Benedict de atunci, acelaşi capelan mărturiseşte că „are o amintire foarte vie, fiind pe atunci un dialog deschis cu multe întrebări, chiar şi personale, fiind un moment de comuniune fraternă extrem de puternică”.

Este greu de uitat şi mesajul pe care îl transmitea papa Benedict al XVI-lea în luna martie 2012, deţinuţilor aceluiaşi Penitenciar:

„Calea Crucii este semn de împăcare cu noi înşine, cu Dumnezeu şi cu societatea, spunea el. Închisoarea vă ajută să vă ridicaţi din nou pentru a fi împăcaţi cu voi înşivă, cu ceilalţi şi cu Dumnezeu, pentru a putea să reintraţi în societate”.

Analogia pe care o făcea Pontiful Emerit în mesajul său, a deţinuţilor cu Cristos care a fost prizonier de-a lungul Căii Crucii rămâne memorabilă în Pastoraţia locului:

„Privindu-l pe Isus care cade înţelegem că el a împărtăşit cu noi condiţia umană, greutatea păcatelor noastre l-a doborât”, scria Benedict al XVI-lea. „Siguranţa absolută că este Fiu iubit de Tatăl l-a făcut pe Isus să se ridice şi să continue pe drumul Golgotei (…) acesta, sublinia Suveranul german, este darul cel mai mare pe care el ni l-a făcut prin Calea Sfintei Cruci: ne-a revelat că Dumnezeu este iubire infinită, e milostivire, şi duce până la capăt păcatele noastre, pentru ca noi să ne putem ridica, reîmpăca şi regăsi pacea”

În acest an, pe 2 aprilie, „Cina Domnului” cu ritualul „Spălării picioarelor” a deţinuţilor şi deţinutelor, va fi o celebrare cu siguranţă diferită, aşteptându-se a fi un moment nu doar determinant din punct de vedere liturgic, ci şi foarte emoţionant.

Despre situaţia închisorii de la Rebibbia de astăzi, părintele Sandro Spriano:

O situație puţin schimbată, nemaifiind supra-aglomerat. Însă oamenii de aici au aceleaşi probleme dintotdeauna, pentru că din nefericire în închisoare – cu excepția unor măsuri deflaționiste a numărului – nu s-a schimbat nimic”.

Care sunt aşteptările deţinuţilor care vor intra în Triduumul pascal din acest an vizitaţi de papa Francisc?

Aceasta este o vizită strict pastorală. Avem nevoie de cineva care să ne îmbrăţişeze, să ne facă să ne simţim parte a societăţii, creştini ai unei Biserici Universale mai amplă şi nedivizată. Este tot ce ne dorim, iar Papa Francisc va face aceasta, e”.

„Dragostea poate transforma persoana umană” şi „Dumnezeu nu uită niciodată de fiii lui. Este un tată plin de Milostivire, ne aşteaptă cu braţele deschise” – spunea papa Francisc în recenta sa vizită a unui centru de detenţie, pe 10 martie a.c., când a vizitat şi a luat prânzul cu deţinuţii de la Poggioreale-Napoli, unul dintre cele mai mari penitenciare din Italia.

(rv–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia