MagisCLUJ

Centrul Manresa și INTC 2015

Printre organizațiile pe care Centrul Manresa le găzduiește și cu care colaborează, merită să menționăm Asociația Tineretului Român-Unit (ASTRU) din Cluj. În acest an Eparhia Greco-Catolică din Cluj Napoca a primit responsabilitatea organizării Întâlnirii Naționale A Tineretului Catolic din România (INTC), unde se estimează participarea a 2.500-3.000 de tineri. ASTRU este una dintre organizațiile principale implicate în această inițiativă. O mare parte a întâlnirilor organizatorice și de reflecție, în special asupra inițiativelor la nivel național, au loc la Centrul nostru spiritual. Au fost invitați să contribuie la această întâlnire și tinerii de spiritualitate ignațiană (MAGIS).

În cadrul întâlnirii naționale a responsabililor INTC, Centrul Manresa a găzduit, cu scopul unei împărtășiri, diverși membri ai asociațiilor și grupurilor creștine, aparținând diferitelor biserici și confensiuni, membri ai comisiei SHARE, organizatoare a diverselor activități pe parcursul anului 2015, an în care Clujul a fost declarat capitală europeană a tineretului (Cluj-Napca 2015, European Youth Capital). Inițiativele au caracter diversificat: cultural, sportiv, formativ, religios și vor implica zeci de mii de tineri, în special studenți.

 

O inițiativă semnificativă

Campania 40 de Zile pentru Viață propune ca pe toată durata Postului Mare, timp de 40 de zile consecutive, începând cu ora șapte de dimineață și până la ora șapte seara, mai multe persoane, pe cont propriu sau aparținând unor grupuri sau mișcări locale, asigură în mod continuu, într-un climat de liniște și de rugăciune, prezența lor în fața unei clinici clujene, cunoscută pentru numărul mare de avorturi care se produce acolo zilnic.

Suprinzător este faptul că această inițiativă a avut priză în special în rândul tinerilor, care se prezintă/perindă în fața clinicii în grupuri de 20-30 de persoane.

Inițiativa s-a născut din dorința unui grup de laici și a fost foarte bine primită de toate bisericile locale, susținută de contribuția fundamentală a credincioșilor laici și transformată într-o inițiativă cu caracter ecumenic, datorită implicării diverselor biserici: catolice, protestante, ortodoxe, biserici libere, toate prezente în Cluj și care garantează susținerea campaniei prin veghe, post, rugăciune personală și comunitară. Chiar și Centrul Manresa s-a implicat în această inițiativă, atât prin promovarea campaniei, cât și prin susținerea în rugăciune, dar și prin faptul că printre organizatorii și participanții aceastei acțiuni pentru viață se află și tineri care frecventează Centrul nostru.

Olivo Bosa SJ

 

AMDG

Exprimaţi-vă opinia