papanapoli

24.03.2015, Napoli (Catholica) – Să îl punem pe Isus „în centrul vieţii”, depăşind bârfele care „distrug”, a spus Papa Francisc în Domul Santa Maria Assunta din Napoli, unde s-a întâlnit cu clerul şi cu persoanele consacrate, în prezenţa şi a călugăriţelor de clauzură din Dieceză. Pontiful a venerat apoi relicvele Sf. Ianuarius şi a fost constatată lichefierea sângelui patronului oraşului. Înainte de lichefierea sângelui Sf. Ianuarius, Pontiful a ţinut un discurs liber, deoarece, a spus el, discursurile pregătite „sunt plictisitoare”. Reflecţia lui a venit în urma întrebărilor puse de pr. Aldo Giosuè şi pr. Salvatore despre frumuseţea la a fi preoţi şi despre semnele de speranţă în viaţa consacrată.

„Drumul în viaţa consacrată este a merge pe urmele lui Isus… a merge în urma lui Isus cu dorinţa de a lucra pentru Domnul”. Este important, a afirmat Papa, să se meargă dincolo de bârfele care „distrug”: „Cel care bârfeşte este un terorist care aruncă o bombă, distruge, şi el este afară”. Diavolul „ne ispiteşte mereu cu gelozii, invidii, lupte interne, antipatii”, lucruri care „nu ne ajută să trăim într-o adevărată fraternitate”, dând în schimb „o mărturie de diviziune”. Dacă vocaţia înseamnă a lăsa sau a nu avea o familie, copii, iubire conjugală, pentru a ajunge la certuri cu Episcopul, cu confraţii preoţi, cu credincioşii, „aceasta nu este mărturie”. Calea este aceea a fraternităţii diecezane, a preoţilor şi a comunităţilor religioase.

Seminariştilor, Pontiful le-a spus: „Dacă nu îl aveţi pe Isus în centru, amânaţi hirotonirea. Dacă nu sunteţi siguri că Isus este centrul vieţii voastre, aşteptaţi puţin mai mult timp, pentru a fi siguri. Dacă nu, veţi începe un drum despre care nu veţi şti cum se va termina”. În Dom s-au aflat şi călugăriţele de clauzură din 7 mănăstiri din Dieceză, care nu şi-au reţinut bucuria, îmbrăţişându-l pe Sfântul Părinte. El le-a cerut tuturor celor prezenţi să se roage Fecioarei Maria. „Pentru a-l urma pe Isus, un bun ajutor este Mama: ea ni-l dă pe Isus”. Papa a invitat apoi la opere de milostivire şi la atenţie faţă de pericolul „mondenităţii”, faţă de „a trăi cu spiritul lumii pe care Isus nu îl doreşte”.

A mai vorbit despre excesul de comoditate şi a relatat despre un internat de surori, „din Dieceza pe care am avut-o înainte”, unde în fiecare cameră era câte un televizor: la ora telenovelei „nu găseai o călugăriţă în internat”. Legat de problema vocaţiilor, mărturia este unul dintre elementele care atrag, în timp ce „o viaţă comodă, o viaţă mondenă nu ne ajută”. O altă mărturie importantă indicată de Papa este bucuria care semnifică „a vedea că Domnul este mereu fidel”: „La consacraţii sau preoţii plictisiţi, cu amărăciune în inimă, trişti, ceva nu merge şi ei trebuie să meargă la un bun îndrumător spiritual, la un prieten”.

În discursul pregătit pentru întâlnirea din Dom şi încredinţat Cardinalului Crescenzio Sepe, Pontiful, inspirându-se din Scrisoarea către persoanele consacrate, scrisă de el în noiembrie anul trecut, a cerut să se pună întrebarea dacă în comunităţile de astăzi există recunoştinţă şi „bucuria lui Dumnezeu care umple inimile noastre”, şi nu „chipuri triste, persoane nemulţumite şi nesatisfăcute”. A mai invitat la „a da mărturie, cu smerenie şi simplitate, despre faptul că viaţa consacrată este un dar preţios pentru Biserică şi pentru lume”, un dar „de împărtăşit, ducându-l pe Cristos în fiecare colţ din acest oraş”.

După ce Sfântul Părinte a venerat relicva Sf. Ianuarius, Cardinalul Sepe a spus: „Ca semn că Sf. Ianuarius îl iubeşte pe Papa, care este ‘napolitan’ ca şi noi, sângele este deja pe jumătate lichefiat!” Papa Francisc a adăugat: „Episcopul a spus că sângele este pe jumătate lichefiat: se vede că Sfântul ne iubeşte pe jumătate. Trebuie să ne convertim cu toţii mai mult pentru ca să ne iubească mai mult”.

Exprimaţi-vă opinia