Papa Francisc: Să depășim tentația de a deveni creștini care-i pun condiții lui Dumnezeu – L’Osservatore Romano

24 martie 2015. Harul pe care-l aduce cu sine Săptămâna Sfântă să-i ajute pe creștini să accepte ajutorul pe care Dumnezeu li-l dăruiește și modul prin care li-l oferă, fără critici și obiecții: aceasta este în esență reflecția Papei Francisc la omilia Sfintei Liturghii de marți dimineață, din capela Casei Sfânta Marta, inspirată din lecturile Liturgiei zilei.

Pontiful a vorbit despre “capriciile spirituale” făcute de noi în fața lui Dumnezeu care, în ciuda comportamentului nostru, ne oferă mântuirea în mii de feluri. Descriind modul nostru de a murmura și cârcoti doar pentru că, nefiind în măsură să acceptăm stilul lui Dumnezeu, alunecăm în întristare, Papa a făcut trimitere la fragmentul luat din Cartea Numerelor în care evreii se revoltă în fața eforturilor pe care le-a implicat exodul, cu hrana pe care o numesc ‘mizerabilă’, explicând că aceiași greșeală este comisă și de numeroși creștini din zilele noastre.

“Câți nu sunt și printre noi creștinii un pic otrăviți din cauza nemulțumirilor legate de existență. Dumnezeu este atât de bun dar câți nu sunt oare creștinii care nu reușesc să-și deschidă inimile la mântuirea Domnului, ci pun mereu condiții, spunând: ‘da, eu vreau să fiu mântuit, dar numai pe această cale…’. Și astfel inima se otrăvește.”

Și noi spunem de multe ori că suntem scârbiți de stilul divin, iar păcatul, otrava constă în neacceptarea darului divin făcut nouă de către Dumnezeu în stilul său. Acest lucru ne otrăvește sufletul și ne alungă bucuria, a subliniat Papa. Dar Isus a șters acest păcat urcând pe Calvar…

“El însuși a luat asupra sa otrava păcatului și este înălțat. [Suferim] din cauza unei lâncezeli, din cauza modului nostru de a fi creștini pe jumătate. La începutul parcursului pe calea Domnului suntem entuziaști dar apoi devenim nemulțumiți, iar vindecarea are loc doar dacă ne uităm la Cruce, dacă ne uităm la Dumnezeu care ia asupra sa păcatele noastre: păcatul meu este acolo [pe Cruce].”

În încheierea omiliei pontiful a vorbit despre numeroșii creștini care “mor în deșertul propriei tristeți, al propriei cârcoteli, al refuzului de a accepta stilul lui Dumnezeu”. Făcând referire tot la prima lectură din Liturgia zilei, luată din capitolul 21 al Cărții Numerilor, versetele 4-9, Papa ne-a îndemnat:

“Să privim șarpele, otrava, acolo, în corpul lui Cristos, veninul tuturor păcatelor din lume și să cerem harul de a accepta momentele dificile, de a accepta divinul mântuirii, de a accepta și această hrană atât de mizerabilă de care se plângeau evreii, de a accepta căile pe care Domnul mă conduce mai departe. Fie ca această Săptămână Sfântă, care va începe duminica următoare, să ne ajute să ieșim din tentația de a deveni creștini cu condiția să… .”

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia