Caracciolo, Napoli: Întâlnirea Papei cu tinerii şi familiile pe malul mării, 21 martie 2015 – ANSA

RV  22 martie 2015.  Vizita pastorală a papei Francisc la Napoli de sâmbătă, 21 martie, s-a încheiat cu întâlnirea familiilor, tinerilor şi bătrânilor pe Bulevardul Caracciolo de pe malul mării. O mulţime de aproximativ 100 mii de persoane l-au salutat pe Sfântul Părinte înainte de plecarea sa din capitala Campaniei, după o vizită pastorală care a durat 10 ore. În ultimul popas al călătoriei napolitane, Pontiful a dorit să aibă un dialog deschis cu tinerii, cu o bătrână şi cu o familie.

Tinerilor le-a spus că „o societate care îi lasă fără loc de muncă este o societate fără viitor”. De asemenea a revenit asupra colonizării ideologice şi „teoria genului” (gender) asupra căreia se face multă confuzie. Papa a subliniat încă o dată poziţia sa împotriva «culturii debarasării», mai ales faţă de persoanele vârstnice. Mărturia bătrânelei de 95 de ani căreia îi era frică să ajungă într-un azil, dar care nu se mai simte singură datorită asociaţiei care o ajută, a confirmat importanţa unei culturi a întâlnirii:

„afecţiunea este medicina cea mai de preţ, cea mai de preţ pentru noi bătrânii” – a spus ea Sfântului părinte.

Papa Francisc a lăsat un sfat familiilor şi tinerilor din Napoli care au venit să-l întâlnească:

„Certaţi-vă cât doriţi. Dar nu lăsaţi să treacă o zi fără să vă împăcaţi. În doi, nu este valabil pronumele personal «eu», ci «noi». Este foarte adevărat ceea ce se spune despre cuplurile căsătorite: bucuria în doi este de trei ori bucurie. Suferinţa sau durerea în doi, se înjumătăţeşte”.

Înainte de a participa la sărbătoarea familiilor de pe malul mării, Papa a întâlnit aproximativ 800 de bolnavi, în Bazilica «Isus cel Nou», cărora le-a adresat un gând personal:

„Dacă voi nu îl puteţi înţelege pe Domnul, îi cer Lui să vă ajute să înţelegeţi cu sufletul că sunteţi trup al lui Cristos, că sunteţi Isus cel Răstignit printre oameni, că sunteţi fraţi apropiaţi ai lui Cristos”. Papa a adus mulţumire medicilor şi voluntarilor şi s-a oprit pentru un moment de rugăciune personală la mormântul Sântului Iosif Moscati – medicul proclamat sfânt de Ioan Paul al II-lea.

(rv–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia