Papa Francisc în cartierul sărac Scampia, din Napoli, 21 martie 2015 – AP

RV  21 martie 2015.  După vizita Sanctuarului de la Pompei, Papa Francisc a ajuns în Scampia, cartierul de la periferia oraşului Napoli cu cel mai marte număr de tineri. Papa Francisc a întâlnit diferitele categorii sociale ale locului, în Piața Ioan Paul al II-lea. Vorbind liber, Papa şi-a concentrat atenţia asupra situaţiei migranţilor, locurilor de muncă pentru tineri şi corupţiei actuale.

Se vede că napolitanii nu sunt reci!

„Am ţinut să încep din acest cartier vizita mea la Napoli. Vă salut pe toți și vă mulțumesc pentru primirea voastră călduroasă! Într-adevăr, napolitanii nu sunt persoane reci, nu este aşa? Mulțumesc arhiepiscopului de Napoli pentru că m-a invitat, ba chiar m-ar fi ameninţat… dacă veneam la Napoli. Îi mulţumesc pentru cuvintele sale de bun venit și mulțumesc celor care au dau glas muncitorilor emigranți ai locului și persoanelor marginalizate”.

Nu lăsați niciodată că răul să aibă ultimul cuvânt
„Voi aparțineţi unui popor cu o istorie lungă, a continuat Pontiful, care a traversat momente complexe și dramatice. Viața în Napoli nu a fost niciodată ușoară, dar nu a fost niciodată tristă! Acesta este resursa voastră cea mai de preţ. Plimbarea zilnică în acest oraș, cu dificultățile și greutățile sale și, uneori, încercările sale, produce o cultură a vieții  care ajută persoanele să se ridice după fiecare cădere, și să descopere că răul nu are ultimul cuvânt”.

Aceasta este o mare provocare, a continuat Papa, „să nu lăsați niciodată ca răul să aibă ultimul cuvânt! Speranţa este marea moștenire, «pârghia sufletului» atât de prețioasă, dar expusă atacurilor și jafurilor”.

Cine alege în mod voluntar calea răului,  potrivit papei Francisc fură o bucată de speranță, „el câștigă ceva, dar îşi fură speranţa sie însuşi, celorlalţi şi societăţii. Calea răului este un drum care fură întotdeauna speranța și o fură oamenilor cinstiți și harnici, precum și faima bună a oraşului, pentru economia sa”.

Migranții nu sunt cetățeni de mâna a doua
Migranţii, a spus el „nu sunt fiinţe umane de mâna a doua. Trebuie să-i simţim pe frații noștri și pe surorile noastre ca cetățeni (…) ei sunt la fel ca noi, copiii ai lui Dumnezeu; toţi suntem migranţi pe drumul vieţii noastre, pentru că toți ne îndrptăm către o altă patrie. Unde ar fi bine să ajungem cu toţii şi nimeni să nu se piardă pe drum… (…) Iar acest cuvânt «migrant» nu este scris într-o carte, este scris în trupul nostru. Nici unul dintre noi are  domiciliul stabilit pe acest pământ! Toţi trebuie să ne mutăm. Tot ce trebuie este să-l găsim pe Dumnezeu! Unul înainte și celălalt după sau cum a spus omul vechi șiret: «Da, da, toţi! Mergeţi voi, eu merg ultimul. Toţi şi toate trebuie să mergem”.

Șomajul fură demnitatea umană
Papa  a ţinut să atingă un subiect actual şi, spune el „un semn negativ al vremurilor noastre”: lipsa locurilor de muncă pentru tineri.

Stupoarea Pontifului faţă de statisticile oraşului Napoli, unde  40% dintre tinerii în vârstă de 25 ani nu au de lucru a purtat la un apel pentru întreaga lume economică:

„Ce face un tânăr fără loc de muncă? Ce viitor are acesta? Ce drum în viaţă poate să aleagă? Aceasta este o responsabilitate nu doar pentru oraş, ci pentru întreaga ţară şi întreaga lume. De ce? Pentru că există un sistem economic care elimină oamenii și acum a ajuns să-i afecteze pe tineri”.

Exploatarea lucrătorilor nu este ceva creștinesc
„În faţa acestei realităţi nu putem rămâne tăcuţi. Nici măcar pentru munca «(plătită) pe jumătate». Ce vreau să spun cu aceasta? Mă refer la locurile de muncă care exploatează muncitorii. Îi fac să muncească multe ore şi îi plătesc atât de puţin. Să reluăm lupta pentru demnitatea umană, care este lupta pentru căutarea, găsirea şi regăsirea posibilităţii de a purta o pâine caldă acasa!”

Corupţia miroase urât!
Citându-l pe Sfântul Ioan Boscocare ne invita «să fim buni creștini și cetățeni cinstiți pentru copii și adolescenți», Papa a subliniat că drumul de speranță care îl pregătim pentru toţi copiii este întâi de toate educația.

Pontiful reluat însă un cuvânt folosit foarte des în zilele noastre, «corupţia»:  „spuneţi-mi, dacă noi închidem ușa migranților, dacă vom elimina munca și demnitatea poporului, aceasta cum se numeşte? Se numește corupție! Se numeşte corupţie şi noi toţi avem posibilitatea de a fi corupţi, niciunul dintre noi nu poate spune că nu va fi (…) Este o ispită, o alunecare uşoară către afaceri, delincvență, criminalitate, exploatare a persoanelor”.

„Cât de multă corupției există în lume! Este un cuvânt pe care dacă l-am analiza puţin este foarte urât. Pentru că un lucru corupt este un lucru murdar, nu-i așa? Dacă vom găsi un animal care a murit și este corupt, va mirosi urât. Tot aşa miroase şi corupţia. Iar în societate corupţia miroase atât de urât!”

Prezența mea, impuls pentru un drum de speranță
„Dragi prieteni, a încheiat Papa, prezența mea aici dorește să fie un impuls pentru un drum de speranță, renaștere și de recuperare, deja în curs de desfășurare. Știu de angajamentul vostru generos și eficace în inima realității de periferie,, precum și mobilizarea continuă a grupurilor de voluntari, a căror ajutor nu lipseşte”.

Papa Francisc i-a invitat pe napolitani să aibă curajul de a merge mai departe pe acest drum, făcând «o politică bună» care  este „ un serviciu adus oamenilor exercitat în primul rând la nivel local (…) este una dintre cele mai mari expresii ale carităţii. Face-ţi o bună politică, dar între voi: politica se face între toţi oamenii!”.

Înainte de a se îndrepta către Piazza Plebiscito a celebrat Sfânta Liturghie, Papa a binecuvântat familiile şi copiii cartierului periferic, invitându-i să se roage Sfântului Ianuarie – patronul oraşului Napoli.

O v’accumpagne Maronna!”, în dialect napolitan: „Sfânta Fecioară să vă însoţească!”.

(rv–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia