spadaro2

17.03.2015, Roma (Catholica) – „Un moment intens, în care sunt active diferite procese începute de Papa Francisc, în mod special procesul sinodal care are pentru el o importanţă extraordinară”, a spus pr. Antonio Spadaro, directorul revistei „Civiltà Cattolica”, intervievat de Radio Vatican, cu prilejul împlinirii a doi ani de la alegerea Papei Francisc în Scaunul lui Petru. „Întreaga Biserică este în mişcare nu doar pentru a reflecta, ci pentru a aduna experienţă. În privinţa acestui aspect, rolul de conducător al Papei Francisc rezultă ca fiind foarte important, pentru că este o conducere cu un înalt profil moral, în măsură să suscite reflecţii pornind de la nivelul populaţiei de rând.”

„Totodată, momentul istoric în care trăim este foarte bogat în aspecte interesante dar şi foarte plin de tensiuni dificile la nivelul întregii lumi, în special în Orientul Mijlociu. În acest context, cuvântul cheie pe care l-a folosit Papa în călătoriile sale internaţionale a fost „armonie”, a explicat directorul revistei iezuite „Civiltà Cattolica.” Întrebat în legătură cu trăsăturile caracteristice ale pontificatului Papei Francisc, a răspuns: „Aş spune că ceea ce mă impresionează în mod deosebit în acest moment este dimensiunea limbajului, limbajul Papei care este foarte apropiat de lume, de sentimentele populaţiei de rând, aş spune că este aproape de ‘limbajul de stradă’, încât îl înţeleg cu toţii.”

„Totuşi, acest limbaj atât de simplu şi de apropiat de lume exprimă totodată o mare capacitate de a fi călăuză, de a fi lider. Amintesc faptul că un lider musulman – care, printre altele, l-a cunoscut pe Papa Francisc cu mult timp în urmă – mi-a spus că prin alegerea sa în 2013, lumea a dobândit un conducător. Nu doar un lider pentru catolici, ci şi o persoană în măsură să spună lucruri cu o semnificaţie morală valabilă pentru toţi.” Întrebat dacă este „un Pontif comod, incomod, sau…?”, pr. Spadaro a răspuns: „Nu este nici ‘comod’, nici ‘incomod’. Este un Pontif pe care îl consider potrivit timpului pe care îl trăim.”

„În fond, privind dintr-o perspectivă de credinţă, Domnul are grijă de Biserica Sa în timpul de faţă, dând Bisericii călăuza de care are nevoie pentru a merge mai departe pe drumul său. Aş spune aşadar că este călăuza potrivită, ce prezintă aspecte de comoditate, în sensul că lumea se regăseşte în cuvintele sale, îl înţelege, îi percepe mesajul; ‘incomodă’ deoarece mesajul Papei Francisc nu este deloc un mesaj dulce sau siropos, după cum spune chiar el, ci îndeamnă la o angajare, la o luptă zilnică.”

Exprimaţi-vă opinia