usa biserica

17.03.2015, Vatican (Catholica) – Biserica „este casa lui Isus”, o casă a milostivirii care îi primeşte pe toţi, nefiind aşadar un loc unde creştinii pot închide uşile. Această reflecţie a reprezentat esenţa predicii Papei Francisc la Sfânta Liturghie de dimineaţă, celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a adus în prim plan de mai multe ori antiteza dintre Isus, care deschide porţile oricui îl caută, mai ales celor aflaţi departe de El, şi creştinii care, de multe ori, închid acele porţi celor care bat la uşa Bisericii. A evidenţiat conflictul dintre îndurarea totală a lui Cristos şi puţina milostivire demonstrată chiar şi de cei care cred în Isus, citim pe situl Radio Vatican.

În reflecţia sa, Pontiful a pornit de la imaginea apei, aceasta fiind protagonista lecturilor din Liturghia zilei. A vorbit mai întâi despre apa „care vindecă”, ilustrată în prima lectură, luată din capitolul 47 al Cărţii profetului Ezechiel şi, mai apoi, despre apa piscinei Betesda, ilustrată de lectura Evangheliei, în apropierea căreia se afla acel om bolnav de treizeci şi opt de ani, care nu avea pe nimeni să-l coboare în piscină când apa era agitată. Însă Isus l-a vindecat spunându-i: „Ridică-te, ia-ţi targa şi umblă!” Şi, îndată, omul s-a vindecat, dar a stârnit nemulţumirea şi criticile oamenilor legii din cauza faptului că vindecarea fusese făcută sâmbăta.

Această istorie, a spus Papa, se petrece de multe ori şi în zilele noastre: „Un bărbat, o femeie, [o persoană] care se simte bolnavă în suflet, care este tristă, care a făcut multe greşeli în viaţă, la un moment dat simte că apele se agită, că este prezent Duhul Sfânt care face să se mişte ceva şi astfel prinde curaj şi merge la Biserică. Şi de câte ori nu se întâmplă să găsească uşile închise, să audă spunându-i-se: ‘Tu nu poţi, nu, nu poţi, pentru că ai greşit şi, dacă vrei, poţi veni la Liturghie, duminica, dar rămâi acolo şi nu fă mai mult. Şi astfel, ceea ce face Duhul Sfânt în inima persoanelor este distrus de acei creştini care gândesc precum învăţătorii legii.”

Spunând că îl îndurerează să vadă casa lui Isus, Biserica, cu uşile închise, Pontiful a continuat: „Este casa lui Isus, iar Isus primeşte. Nu doar primeşte, ci merge în căutarea persoanelor, aşa cum s-a dus să îl caute pe paraliticul de la piscina [rituală]. Şi dacă îi găseşte pe oameni răniţi, atunci ce face Isus? Îi ceartă pentru că sunt răniţi? Nu, vine şi îi poartă pe umeri, aceasta numindu-se milostivire. Şi atunci când Domnul îşi dojeneşte poporul, spunând: ‘Îndurare vreau şi nu jertfă’ vorbeşte despre acest lucru.”

Nu fără severitate, Pontiful a lansat întrebarea: „Cine eşti tu să închizi uşa inimii tale cuiva care vrea să devină mai bun, să intre din nou în rândul poporului lui Dumnezeu, pentru că Duhul Sfânt i-a agitat apele sufletului”. Postul Mare, a spus în încheiere, să ne ajute să nu comitem eroarea celor care au dispreţuit iubirea lui Isus faţă de paralitic doar pentru că încălcase legea. „Astăzi, la Sfânta Liturghie, să îi cerem Domnului pentru noi, pentru fiecare în parte şi pentru întreaga Biserică, o convertire îndreptată spre Isus, o convertire la Isus, la milostivirea Sa. Doar astfel legea se va împlini pe deplin, întrucât Legea înseamnă să-l iubim pe Dumnezeu şi pe aproapele după cum ne iubim pe noi înşine.”

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia