Din nou, sânge creștin vărsat. Atentate împotriva a două biserici în Pakistan – REUTERS

16 martie 2015. La lunga listă a masacrelor împotriva creștinilor se adaugă atentatul de duminică, 15 martie, împotriva a două biserici din Lahore, în Pakistan. Bilanțul este de 15 morți și 78 de răniți, dintre care 30 se află în condiții foarte grave. Imediat după atentate, mulțimea s-a dezlănțuit plină de furie în alte orașe, două persoane suspectate de gestul criminal fiind ucise cu pietre și ulterior arse. Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a condamnat atentatul, promițând dreptate .

În spatele atentatului din Pakistan  se află un grup integralist legat de talibani, ce a ajuns să concureze cu Statul Islamic în semănarea terorii și morții în rândul populației lipsite de apărare. Exploziile la cele două biserici din Lahore au avut loc aproape simultan, lovind două biserici aflate în apropiere una de cealaltă: una dintre biserici era catolică, explozia având loc în plină desfășurare a celebrării euharistice, în timp ce cealaltă era protestantă. În momentul producerii atentatelor, în cele două edificii de cult se aflau în jur de 500 de persoane, printre zecile de victime, morți și răniți, numărându-se și femei și copii.

Masacrul de la Lahore a dus la izbucnirea revoltelor în rândul populației civile și în alte orașe pakistaneze, printre care Karachi, Peshawar, Multan și Quetta. La Lahore, două persoane suspectate că ar fi participat la atentat au fost ucise cu pietre, în vreme ce patru polițiști au fost sechestrați de mulțime într-un magazin, cu acuzația că nu au fost îndeajuns de vigilenți pentru a împiedica tragedia.

La apelul prin de durere al Papei, de duminică, 15 martie, de la rugăciunea Îngerul Domnului, s-a adăugat condamnarea atentatelor din partea premierului pakistanez care le-a cerut autorităților să protejeze minoritățile.

Atentatele de duminică, din Pakistan, au dus la extinderea listei creștinilor uciși din ură față de credință. În 2014, potrivit datelor furnizate de organizația neguvernamentală “Open Doors” (“Ușile deschise”), 4.344 de creștini au fost uciși, în vreme ce 1062 de biserici au fost atacate.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia