ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT

28. Fii cu mare băgare de seamă

la șirul gândurilor (ES nr. 333)

Fii cu mare băgare de seamă la șirul gândurilor. Dacă începutul, mijlocul și sfârșitul sunt toate bune și tind numai spre bine, e un semn al mesagerului bun. Dar dacă șirul gândurilor te conduce spre un lucru rău sau superficial, sau mai puțin bun decât cel pe care ți-l propusesei înainte să-l faci, sau te slăbește, neliniștește sau te conturbă, răpindu-ți pacea, liniștea și calmul pe care le aveai înainte, e un semn clar că acesta provine de la mesagerul rău (ES nr. 333).

Această regulă spune că: acțiunea lui Dumnezeu este în întregime bună, de la început până la sfârșit; dacă există ceva mai puțin bun, atunci e acțiunea dușmanului.

Regula se referă la gânduri și sentimente, nu la fapte. Nu poți face răul pentru a obţine un bine, sau difuza Împărăția lui Dumnezeu cu mijloacele dușmanului: obţine sărăcia cu bogăția, umilința cu orgoliul, libertatea cu constrângerea, adevărul cu minciuna, pacea cu războiul.

Bagă de seamă dacă simțirea ta e bună fie la început, fie în mijloc, fie la sfârșit. În bine totul trebuie să fie de la același Spirit, adică pace, iubire, bucurie, răbdare, bunăvoință, blândețe, fidelitate și libertate. Dacă lipsește una dintre aceste caracteristici, sau ești dus de alte gânduri, tot efortul nu folosește la nimic. Îți dai seama de asta după tendința tipică de cădere de sus în jos: de la începutul bun, apoi mai puțin bun, futil sau distractiv, până la a fi neliniștitor și rău.

Împreună cu binele, se amestecă întotdeauna și răul, atât la nivelul de gânduri cât și al acțiunilor. De aceea, fii vigilent! În ce privește faptele, în timp ce ajuți o bătrânică să traverseze strada, n-o lăsa la jumătate dacă îți vine un gând de orgoliu! Nu amâna binele pe care îl faci doar pentru că îți vin sentimente rele. Purifică-ți în schimb intențiile.

Uneori există preoți de mare calitate și zel, care nereușind niciodată să colaboreze cu nimeni, pentru a nu rămâne singuri, leagă de sine niște necăjiți în numele Domnului și sfârșesc făcându-se «stăpânii credinței lor» (2 Cor 1,24). În toate cer spirit de turmă: a gândi, a se ruga și a trăi așa cum îi place „șefului“ – care, bineînțeles, e inspirat! – iar asta sub pedeapsa excluderii și pericolul pierzaniei. Dar oare asta îi place lui Dumnezeu care a făcut toți oamenii diferiți și liberi?

Câți confesori, cu bunăvoință, torturează sau îndepărtează de la practica credinței pe credincioși, vrând să le aplice principii, drepte în sine, dar fără a discerne ceea ce le folosește drumului pe care îl fac.

Sau câți predicatori, cu bună intenție, prezintă Evanghelia ca pe o lege „mai exigentă” în loc să o prezinte ca „frumusețea” darului lui Dumnezeu.

  (conform textului lui Silvano Fausti – Prilej sau ispită)

 

ANALIZEAZĂ:

Întrebări pentru reflecţia personală:

 

  • Ai experimentat cum ceva ce ai început cu intenție și gânduri bune, a scăzut treptat în intensitate? Te-ai întrebat de ce?
  • Ești uneori ispitit a tinde spre scopuri bune, folosind mijloace necinstite?
  • Observă cu atenție, dacă, în dobândirea unui scop, începutul, mijlocul și sfârșitul sunt toate bune.
  • Ai fost ispitit să părăsești munca începută bine, din frica de a te lăsa învins de mândrie sau de amorul propriu? Cum ai reacționat?
  • Ai tendința de a te lăsa condus în mod pasiv, sau de a căuta siguranța în sfatul celuilalt?

 

 

MEDITEAZĂ:

Texte biblice de referinţă:

 

1 Sam 13,1-15: prezintă începutul atitudinii ambigue a lui Saul față de Samuel.

1 Sam 15,10-31: Saul continuă cu această atitudine, pe care o va perpetua în toate relațiile sale, în special cu David. Toată viața sa e sub semnul ambiguității, mișcată de impulsuri bune și rele fără discernământ și va sfârși în vârful propriei săbii (cf. 1 Sam 31,1 ș.u.).

 


OBSERVĂ:

Fii cu mare băgare de seamă la șirul gândurilor tale ca să poți înțelege unde și cum intră spiritul rău ca să te îndepărteze de intenția ta bună.

 

 

ROAGĂ-TE:

Să nu amâni binele pe care îl faci și să-ți poți purifica intențiile.

 

————————————————–

bunvest 28

Exprimaţi-vă opinia