Palermo. Via Crucis multietnică și multilingvistică – REUTERS

14 martie 2015. Pe 29 martie a.c., în orașul italian Palermo, va avea loc o Via Crucis multilingvistică și multietnică, prin care se dorește exprimarea în mod clar a opoziției față de orice formă de război, asuprire și exploatare. Inițiativa aparține Oficiului Migrantes al Arhidiecezei de Palermo.Capitală a Siciliei, orașul Palermo a fost dintotdeauna o răscruce de culturi și un loc al conviețuirii diferitelor etnii, rugăciunea Calea Sfintei Cruci în formă multietnică dorind să exprime convingerea posibilității conviețuirii multietnice.

Meditațiile celor 14 stațiuni au în centru nevoia de pace între oameni, popoare și națiuni, după cum informează Oficiul Migrantes: “Meditând ultima parte a vieții pământești a lui Isus, ne vom ruga cu toții împreună, localnici și migranți, în zece diferite limbi, pentru ca orice război și orice formă de opresiune și de sclavie să înceteze. Vom cânta și o vom invoca pe Preacurata Fecioară Maria  cu o singură inimă chiar dacă rugile vor fi rostite în mai multe limbi”.

În nota Oficiului Migrantes al Arhidiecezei de Palermo se amintește totodată că pacea este un dar prețios pus în mâinile oamenilor, fiind însă nevoie de bunăvoință pentru a-l păzi și a-l face să dureze în timp, doar recunoscându-se demnitatea fiecărei persoane umane fiind posibilă depășirea oricărei forme de sclavie și construirea unei conviețuiri frățești.

De asemenea, inițiativa de rugăciune de la Palermo se dorește un răspuns la îndemnul lansat de Papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din acest an în care se spune că edificarea unei civilizații lipsite de discriminare necesită o profundă angajare la nivel informativ, educativ și cultural fără de care nu este posibilă o societate fondată

pe libertate, justiție și pace.

R.V./A.M.

 

Exprimaţi-vă opinia