Papa Francisc: un pontif cu un mesaj deloc siropos – AFP

13 martie 2015. “Un moment intens în care sunt active diferite procese începute de Papa Francisc, în mod special procesul sinodal care are pentru el o importanță extraordinară” a spus părintele Antonio Spadaro, directorul revistei “Civiltà Cattolica”, intervievat de colegul nostru Davide Dionisi, cu prilejul împlinirii a doi ani de la alegerea Papei Francisc la Sediul lui Petru.”Întreaga Biserică este în mișcare nu doar pentru a reflecta, ci pentru a aduna experiență.  În privința acestui aspect, rolul de conducător al Papei Francisc rezultă ca fiind foarte important, pentru că este o conducere cu un înalt profil moral, în măsură să suscite reflecții pornind de la nivelul populației de rând. Totodată, momentul istoric în care trăim este foarte bogat în aspecte interesante dar și foarte plin de tensiuni dificile la nivelul întregii lumi, în special în Orientul Mijlociu. În acest context, cuvântul cheie pe care l-a folosit Papa în călătoriile sale internaționale a fost “armonie”, a explicat directorul revistei iezuite “Civiltà Cattolica.”

Întrebat în legătură cu trăsăturile caracteristice ale pontificatului Papei Francisc, părintele Antonio Spadaro a spus:

“Sunt multe. Aș spune că este un pontificat poliedric, pentru a folosi o imagine foarte dragă pontifului. Aș spune că ceea ce mă impresionează în mod deosebit în acest moment este dimensiunea limbajului, limbajul Papei care este foarte apropiat de lume, de sentimentele populației de rând, aș spune că este aproape de “limbajul de stradă”, încât îl înțeleg cu toții. Și totuși, acest limbaj atât de simplu și de apropiat de lume exprimă totodată o mare capacitate de a fi călăuză, de a fi lider. Amintesc faptul că un lider musulman – care, printre altele, l-a cunoscut pe Papa Francisc cu mult timp în urmă – mi-a spus că prin alegerea sa în 2013, lumea a dobândit un conducător. Nu doar un lider pentru catolici, dar și o persoană în măsură să spună lucruri cu o semnificație morală valabilă pentru toți.”

“Un pontif comod, incomod, sau…?”, l-a întrebat colegul nostru pe părintele Antonio Spadaro, căutând un cuvânt prin care ar putea fi definit Papa Francisc, în mod corect sau incorect:

“Nu este nici ‘comod’, nici ‘incomod’. Este un Pontif pe care-l consider potrivit timpului pe care-l trăim. În fond, privit dintr-o perspectivă de credință, Domnul are grijă de Biserica sa în timpul de față, dând Bisericii călăuza de care are nevoie pentru a merge mai departe pe drumul său. Aș spune așadar că este călăuza potrivită, ce prezintă aspecte de comoditate, în sensul că lumea se regăsește în cuvintele sale, îl înțelege, îi percepe mesajul; ‘incomodă’ deoarece mesajul Papei Francisc nu este deloc un mesaj dulce sau siropos, după cum spune chiar el, ci îndeamnă la o angajare, la o luptă zilnică.”

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia