iubirea copii

 

12.03.2015, Vatican (Catholica) – Pentru un creştin nu există căi ale compromisului, a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată joi, 12 martie 2015, în cursul dimineţii, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Pontiful a explicat că cine nu se lasă atins de îndurarea lui Dumnezeu pentru ca mai apoi să ştie să o aplice şi aproapelui este un ipocrit care dezbină şi risipeşte, în loc să unească şi să adune. Inspirându-se din prima lectură, luată din Cartea profetului Ieremia, Pontiful a reliefat că în ciuda profeţilor aleşi de Dumnezeu pentru a construi în timp istoria raporturilor cu omul, El a trebuit să constate că poporul nu-l asculta şi nu-şi apleca urechea, citim în relatarea de pe situl Radio Vatican.

Pornind de la aceste consideraţii, Sfântul Părinte ne îndeamnă ca, în acest timp al Postului Mare, să ne întrebăm: „Ascult vocea Domnului, sau fac după cum vreau eu, după bunul meu plac?” Şi fragmentul din Evanghelia zilei, după Sfântul Luca, prezintă exemplul unei inimi împietrite şi surde la vocea lui Dumnezeu. Isus scoate diavolul dintr-un om care era mut, iar acesta din urmă, îndată ce a ieşit diavolul, a început să vorbească, iar mulţimile se mirau. Însă imediat s-au şi ivit acuzaţiile, unii dintre ei spunând: „Cu Beelzebul, căpetenia diavolilor, îi scoate pe diavoli”, aceasta fiind, a spus Papa, tipul de scuză specific „legaliştilor”, care cred că viaţa este reglementată de legi pe care le stabilesc ei înşişi.

„Acest lucru s-a întâmplat şi în istoria Bisericii”, a spus Pontiful. „Gândiţi-vă la sărmana Ioana d’Arc: astăzi este sfântă, dar sărăcuţa, cu toţi acei învăţaţi a fost arsă de vie sub acuzaţia de erezie. Însă acei învăţători ai legii, care credeau că ştiu doctrina sigură, se îndepărtaseră de iubirea lui Dumnezeu”. A dat de asemenea exemplul Fericitului Rosmini, ale cărui cărţi fuseseră puse la index, citirea lor fiind interzisă şi considerată un păcat. Dând exemplul Sfintei Ioana d’Arc şi al Fericitului Rosmini, Pontiful a dorit să reliefeze faptul că, de-a lungul istoriei cu poporul Său, Domnul trimite sfinţi care să facă să continue viaţa Bisericii, subliniind că aceşti trimişi ai Domnului nu sunt nici oameni cu putere şi nici ipocriţi, ci sfinţi.

Papa a mai spus că sfinţii sunt acele persoane cărora nu le este teamă să fie mângâiate de îndurarea lui Dumnezeu. De aceea, sfinţii sunt bărbaţi şi femei care înţeleg numeroasele mizerii umane şi însoţesc poporul stându-i aproape, nu dispreţuindu-l. Amintind cuvintele lui Isus care spune: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea”, Papa Francisc a insistat asupra faptului că nu există căi ale compromisului, existând doar două căi, două posibilităţi nete şi separate: sau calea iubirii, sau cea a ipocriziei. Nu există o a treia cale a compromisului care să le combine pe celelalte două.

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia