jubileul milostivirii

13.03.2015, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a anunţat astăzi, 13 martie 2015, în Bazilica San Pietro, celebrarea unui „An Sfânt extraordinar”. Acest „Jubileu al Milostivirii” va începe cu deschiderea Porţii Sfinte ale Bazilicii San Pietro în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în 2015, şi se va încheia în 20 noiembrie 2016, în solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului. Sfântul Părinte a afirmat la începutul acestui an: „Acesta este un timp al milostivirii. Este important ca credincioşii laici să o trăiască şi să o transmită în diferitele contexte sociale. Mergeţi înainte!”

Anunţarea Jubileului a avut loc cu ocazia celei de-a doua aniversări a alegerii Papei Francisc, în timpul predicii de la Liturghia penitenţială prin care Sfântul Părinte a deschis iniţiativa intitulată „24 de ore pentru Domnul”. Această iniţiativă, propusă de Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare, urmăreşte deschiderea în lumea întreagă a bisericilor pentru o perioadă mai lungă de timp, cu scopul de a-i invita pe oameni să celebreze Sacramentul Reconcilierii. Tema pentru acest an a fost luată din Epistola Sf. Paul către Efeseni: „Dumnezeu bogat în milostivire” (Efeseni 2,4). Deschiderea acestui apropiat Jubileu va avea loc la a 50-a aniversare a încheierii Conciliului Vatican II, în 1965. Este un eveniment de o mare însemnătate, impulsionând Biserica să continue lucrările începute cu acest Conciliu.

În timpul Jubileului, lecturile de duminică din timpul de peste an vor fi luate din Evanghelia lui Luca, cel căruia i se spune „Evanghelistul milostivirii”. Dante Alighieri îl descria ca „scriba mansuetudinis Christi”, „naratorul milostivirii lui Cristos”. Există multe parabole cunoscute prezente în Evanghelia lui Luca: a oii rătăcite, a monedei pierdute, a tatălui milostiv. Anunţarea oficială şi solemnă a Anului Sfânt va avea loc în Duminica Divinei Milostiviri, sărbătoare instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea şi celebrată în duminica de după Paşte, se arată în nota explicativă privind apropiatul An Sfânt, Jubileul Milostivirii, dată de Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare.

Exprimaţi-vă opinia