romero

12.03.2015, Roma (Catholica) – Ziua de 23 mai 2015 este data stabilită pentru beatificarea Arhiepiscopului Oscar Romero din El Salvador, un susţinător deschis al cauzei celor săraci şi oprimaţi, care a fost martirizat în 1980, în timp ce celebra Liturghia. Papa Francisc a aprobat beatificarea după o audienţă din 3 februarie cu Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Teologii Congregaţiei, în ziua de 8 ianuarie, au recunoscut unanim asasinarea Arhiepiscopului din El Salvador ca fiind un act de ură faţă de credinţă, o caracteristică a martiriului.

Oscar Romero y Galdamez a fost Arhiepiscop de San Salvador din 1977 până în 24 martie 1980, când a fost împuşcat în timp ce celebra Liturghia într-un spital din San Salvador. El a fost un critic puternic al abuzurilor la adresa drepturilor omului făcute de guvernul salvadorian opresiv. A vorbit în numele săracilor şi al victimelor oprimării. În anii 1970, El Salvador era marcat de inegalităţi economice extreme, ducând la creşterea protestelor şi la revolte. Guvernul a răspuns la acestea prin represiuni, cu plutoane de execuţie şi dispariţii forţate. Un război civil între trupele guvernamentale militare şi trupele de gherilă de stânga a început în 1979 şi a durat până în 1992.

Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, postulator al cauzei de beatificare a Arhiepiscopului Romero, a declarat că acesta a fost „un păstor care şi-a dat viaţa pentru poporul său”. El şi-a dedicat viaţa la a „ajuta, uşura şi apăra pe cei mai săraci şi pe cei mai slabi”. „Mărturia martiriului lui Romero, pornind din America Latină, prin Papa Francisc, poate ajuta întreaga Americă, întreaga Europă”. Postulatorul a arătat că Arhiepiscopul salvadorian a fost ucis din cauza „urii pentru o credinţă care, combinată cu caritatea, nu ar sta tăcută în faţa nedreptăţilor care îi apasă implacabil şi crud pe săraci şi pe cei care îi apără”.

Arhiepiscopul Romero a devenit mai vehement după uciderea, în martie 1977, a prietenului şi învăţătorului său, preotul iezuit salvadorian Rutilio Grande. Acesta şi doi însoţitori au fost ucişi cu o mitralieră în timp ce erau în aflându-se în drum spre Liturghia de seară. Înainte de uciderea Arhiepiscopului, 30 de preoţi din Arhidieceza sa fuseseră ucişi sau expulzaţi. Plutoanele de execuţie uciseseră de asemenea mulţi cateheţi şi mulţi laici fuseseră răpiţi.

Nimeni nu a fost acuzat pentru asasinarea Arhiepiscopului Romero, dar sunt suspectate plutoanele de execuţie de orientare de dreapta. Cauza de canonizare a Arhiepiscopului Romero a fost deschisă în 1993, dar investigaţiile care s-au realizat în cadrul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei au întârziat progresul cauzei din 2000 până în 2005. Cauza lui de beatificare a fost complicată de factori politici şi de relatări false. Atât Papa Francisc şi Benedict al XVI-lea l-au apreciat mult pe Arhiepiscopului Romero.

 sursa: catholica.ro

 

 

Exprimaţi-vă opinia