sporschill3

„Duceți-vă acolo unde este mai multă nevoie”. Așa-i scria cardinalul Carlo Maria Martini iezuitului Georg Sporschill în toamna anului 2010, încurajându-l în opera de binefacere pentru copiii străzii din Moldova și București, precum și în favoarea familiilor de rromi din Transilvania. Călugărul iezuit a ținut să împărtăsească experiența sa misionară Papei Francisc, prezentându-i totodată noi proiecte asistență socială. Acesta a fost însoțit la audiența generală din 11 martie de către don Stefano Stimamiglio – semnatarul biografiei – Cine salvează o viață salvează o lume întreagă: Viața părintelui Sporschill (Cinisello Balsamo, San Paolo, 2014, 160 pagini) – ca și de un fost copil al străzii, Cătălin Batu.

sporschill4

Iezuitul austriac, care lucrase mai demult la Caritas Viena pentru recuperarea toxicodependenților, a foștilor deținuți și a copiilor abandonați, se află acum la originea unei inițiative de asistență socială a copiilor rrom în trei sate de lângă Sibiu. Proiectul se cheamă Elijah („Ilie” în limba română) și a debutat în vara anului 2012, când părintele Sporschill a ajuns în Transilvania pentru a sprijini familiile locale de rromi, ajutat de o mână de voluntari,printre care și Ruth Zenkert, prezentă și ea în piața San Pietro. Nota comună a acelor sate este sărăcia extremă. Din case lipsește și apa, și lumina. Copiii murdari și subnutriți nu mai ajung la școală. Locurile de muncă lipsesc și ele, ceea ce transformă fiecare zi într-o luptă cu supraviețuirea. De multe ori părinții lucrează ca zilieri ori se tocmesc ciobani la stână. Cocioabele unde locuiesc sunt făcute aproape în întregime din materiale aruncate și reciclate cum se poate, de la sârme ruginite la recipiente de plastic, fără alt scop decât acela de a nu muri de frig.

elijah

Inițiativa socială Elijah urmărește ajutorarea acestor familii, educația elementară a copiilor, procurarea de medicamente pentru cei bolnavi, dar și construirea de cuptoare și sobe pentru gătit și încălzit. S-a mai deschis și un mic centru social, datorită căruia câteva cătune îngropate în gunoaie au fost curățate chiar de către localnici.

Părintele Sporschill este cunoscut nu doar pentru că a îngrijit și salvat atâția copii ai străzii în cei

douăzeci și unu de ani petrecuți la București, ci și pentru redactarea alături de Cardinalul CarloCardinale Martini Maria Martini a volumului Conversazioni notturne a Gerusalemme. Așa a reușit să imortalizeze ultima mărturie a cardinalului despre Biserică, cu douăzeci și trei de zile înaintea morții sale.

 

 

 

Sursa: Osservatore Romano, 11 martie 2015

Traducere: Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia