Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie puternică. În cazul Papei Francisc, sunt trei femei care l-au ajutat în diferite moduri de a deveni persoana care este. Informațiile provin din cartea Marele reformator, a lui Austen Ivereigh.

1 Rosa Margherita Vasallo (bunica)

Papa Francisc a recunoscut în mai multe rânduri marea influenţă pe care a avut bunica sa Rosa în viața lui. L-a educat în credința catolică prin viața sfinților și l-a învățat să se roage Rozariul. Rosa a insuflat în tânărul Jorge Mario o credință deschisă și milostivă faţă de toţi oamenii, chiar și faţă de cei care nu cred ca ei. De asemenea, ea i-a făcut cunoscută literatura italiană și i-a insuflat prin poveştile sale dragostea faţă de Succesorul lui Petru. Bunica lui Jorge Mario l-a iubit cu toată inima sa, și această dragoste a fost reciprocă. În ziua morții ei, Jorge i-a ţinut mâna în mâinile sale; a rămas lângă ea până când şi-a dat sufletul.

2 Suor Dolores Tortolo (catehetă)

A fost o călugăriță din Congregația Maicii Domnului a Îndurării, care l-a pregătit pe micul Jorge Mario la Prima Împărtășanie. “De la ea am primit o învăţătură catehetică echilibrată, optimistă, veselă și responsabilă”, a spus Papa Francisc. Sora Dolores a fost, de asemenea, o mare sursă de energie și încurajare când Jorge Mario a fost foarte bolnav, la un pas de moarte, tânăr seminarist fiind. La sfârșitul vieții acesteia, când sora Dolores era paralizată, Cardinalul Bergoglio o purta pe brațe în camera ei şi o întreba:”Soră, spune-mi cum eram când am fost copil?”. La care sora Dolores răspundea în glumă: “Ai fost teribil, teribil și nepoliticos”. Când sora Dolores a murit, în 2006, Cardinalul Bergoglio şi-a petrecut noaptea rugându-se la căpătâiul său în capela mănăstirii.

3 Esther Ballestrino de Careaga (prietenă)

Esther este a treia femeie pe care Papa Francisc a amintit-o ca fiind o persoană ce i-a influențat viața. Aceasta era o paraguayană care, la vârsta de 29 de ani a emigrat în Buenos Aires, din cauza situației politice din țara sa. Chimistă, a fost șefa lui Jorge Mario în laboratorul Hickethier-Backman. În acei ani s-a stabilit o prietenie profundă și, printre altele, viitorul papă a învăţat de la Esther importanța realizării unei lucrări științifice serioase și riguroase. “Îi datorez foarte mult aceastei doamne” a spus cu o ocazie Cardinalul Bergoglio. În 1977, a fost arestată de armată (Argentina se afla sub dictatura generalilor) și mulți ani mai târziu i-au fost găsite rămășițele. Cardinalul Bergoglio s-a ocupat de înmormântarea ei, împreună cu familia acesteia.

Traducere: ACC

Sursa:e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia