papa studenti

RV  09 martie 2015.  „Să formăm teologi pentru o teologie vie a frontierelor, în care să ne asumăm responsabilitatea pentru toate conflictele din lume” – a scris papa Francisc în scrisoarea trimisă astăzi, 09 martie, cardinalului Mario Aurelio Poli, arhiepiscop de Buenos Aires şi cancelar al Universităţii Pontificale Catolice din Argentina, cu ocazia Centenarului sărbătorit de Facultatea de Teologie. Pontiful a salutat studenţii teologi şi personalul angajat în formarea acestora.

Reflecţia papei Francisc a pornit de la premisa că „a preda şi a studia teologia înseamnă a trăi la o frontieră (…) unde Evanghelia răspunde nevoilor oamenilor, cărora le este prezentată într-un mod uşor de înţeles şi semnificativ”.

Nu o teologie de birou, ci de frontiere
„Trebuie să privim din perspectiva unei teologii care depăşeşte disputele academice sau priveşte umanitatea dintr-un castel de sticlă”, a adăugat Bergoglio, „o teologie fundamentată pe Revelaţie şi Tradiţie, care însoţeşte procesele culturale şi sociale, mai ales în situaţiile dificile”.

Ideea propusă de papa Francisc viitorilor teologi din Buenos Aires este cea a unei teologii „care îşi asumă responsabilitatea şi pentru conflicte (…) nu doar acelea care le trăim în interiorul Bisericii, a subliniat el, ci conflictele din întreaga lume, care se regăsesc şi pe străzile din America Latină”.

Invitaţia mea, a încheiat Papa, „este aceea de a nu vă mulţumi cu o «teologie de birou», ci să aveţi ca loc de reflecţie frontierele”.

Constructori de  umanitate
În scrisoarea adresată arhiepiscopului din Buenos Aires, Succesorul lui Pentru a folosit din nou imaginea unei Biserici văzută ca „spital de campanie”, pentru a salva şi a vindeca lumea, căreia să îi fie expresie prin îndurare.

Papa a amintit că „aceasta nu este doar o atitudine pastorală, ci însăşi substanţa Evangheliei lui Isus, fără de care  teologia, dreptul sau pastoraţa riscă să alunece pe tărâmul birocraţiei meschine sau să se transforme în ideologie  (…) teologia, prin natura sa doreşte să-şi însuşească misterul. A înţelege teologia, a adăugat Papa, înseamnă a-l «înţelege pe Dumnezeu, care este Dragoste»”.

La finalul scrisorii, papa Francisc a felicitat toate persoanele implicate în formarea tinerilor la Universitatea Catolică din Buenos Aires, cerându-le să formeze „teologi care nu sunt piese de muzeu sau studioşi care rămân să privească de la fereastră cum se desfăşoară istoria şi nici «birocraţi ai sacrului», ci  persoane capabile să construiască umanitate, să transmită adevărul creştin într-o dimensiune cu adevărat umană”.

(rv–M. Caba)

 

Exprimaţi-vă opinia