femei vatican

08.03.2015, Vatican (Catholica) – În ultimii ani, numărul femeilor care lucrează în Vatican a crescut în mod constant, fiind dublu faţă de acum zece ani. Angajarea primei femei în Vatican s-a petrecut în urmă cu un secol, la 1 februarie 1915, citim într-un material publicat de Radio Vatican. Anna Pezzoli a fost angajată în sectorul din Vatican care se ocupă cu amenajarea şi decorarea locurilor sacre, numit „Floreria Apostolica”. Dacă în urmă cu un deceniu numărul angajatelor Guvernatoratului Statului Cetăţii Vaticanului era de 195, în prezent numărul lor este de 371, crescând de la 13% din totalul angajaţilor în 2004, la 19% în 2014.

Creşterea numărului de femei angajate se înregistrează şi în instituţiile legate de Sfântul Scaun, cum ar fi de exemplu Radio Vatican. Astfel, în departamentele Curiei Romane şi ale Sfântului Scaun lucrează 391 de femei, cifră ce reprezintă 18% din totalul angajaţilor. La nivelul Curiei Romane, procentajul femeilor în activitate era de 17% în 2011, numărul angajărilor în rândul femeilor fiind mai consistent decât cel al bărbaţilor. Începând din 1929 au fost angajate în serviciul Sfântului Scaun primele femei cu studii superioare, care s-au dedicat în acea perioadă indexării manuscriselor din cadrul Bibliotecii Vaticane. Însă numărul de femei angajate în Vatican a început să crească mai ales după Conciliul Vatican al II-lea.

În prezent, 41% dintre femeile care îşi desfăşoară activitatea în slujba Sfântului Scaun au studii superioare, lucrând fie ca responsabile ale unor departamente din cadrul Curiei, fie în domeniul arhivistic, istorico-documentar sau jurnalistic. Nu sunt multe femeile care ocupă poziţii de vârf în Vatican şi care să ajungă să depăşească nivelul al zecelea de retribuţie. În prezent, în cadrul Curiei Romane lucrează două femei în calitate de subsecretare, ambele fiind italience, o călugăriţă şi o laică. Primul Papă care a angajat o femeie într-o funcţie de responsabilitate de guvernare a fost Papa Paul al VI-lea. Este vorba despre australianca Rosemary Goldie (1916-2011) care, între 1967 şi 1976, a ocupat una dintre cele două funcţii de vice-secretari la Consiliul Pontifical pentru Laici.

În 2003, Papa Ioan Paul al II-lea a numit pentru prima oară o femeie în calitate de subsecretar în cadrul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Era vorba de călugăriţă italiancă Enrica Rosanna, din congregaţia Fiicelor Mariei Ajutătoare.

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia