”Cred în puterea lui Dumnezeu pe care Noul Testament o desemnează prin termenul agape, iubirea lui Dumnezeu față de toți oamenii” (Charles Taylor) – RV

RV 03 mar 2015. Consiliul Pontifical al Culturii și Universitatea Pontificală Gregoriana au organizat pe 4 și 5 martie 2015 la Roma simpozionul internațional ”Reînnoirea Bisericii în era seculară” și manifestarea cultural-religioasă ”Curtea Neamurilor” de pe 6 martie, pe tema ”Piața și templul”. Evenimentele au fost prezentate marți la Sala de Presă a Sfântului Scaun, la care au intervenit, printre alții, cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical al Culturii, prof. Charles Taylor, de la McGill University din Montreal (Canada), prof. George McLean, președintele Consiliului de cercetare și filosofia valorilor, prof. José Casanova, de la Georgetown University, alte personalități mondiale din domeniul sociologiei religiei. La manifestări participă, din România, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București.

Cotidianul italian ”Avvenire” a publicat zilele trecute un interviu cu prof. Charles Taylor, cercetător în domeniul societăților multiculturale, unul din reprezentanții de seamă ai curentului filosofic cunoscut cu numele de ”comunitarism”. În ultimii ani Charles Taylor și-a focalizat cercetările în direcția raportului dintre religie, spațiu public și cultură. Lucrarea sa din 2007 ”A secular age” (Era seculară – tr.n.) a devenit în scurt timp una de referință pentru reflecția contemporană în privința relației dintre credințe și istorie.

”În America de Nord”, a spus Charles Taylor în interviul acordat cotidianului amintit, ”papa Francisc este văzut ca un mare susținător al reînnoirii Bisericii. El a rupt legătura cu instanțele unei auto-apărări conservatoare și a unei auto-justificări, care mai înainte păreau să fie predominante. În același timp, el pune tot mai mult în prim plan misiunea Bisericii în favoarea celor mai dezavantajați”.

Întrebat cu privire la fenomenul terorismului islamic, practicat în mod special de grupări precum auto-intitulatul Stat Islamic sau Boko Haram, profesorul Taylor a spus că așa numitul Stat Islamic ”este o reacție extremă. Este vorba de o amenințare pentru oricine, dar mai ales pentru societățile islamice și în mod special pentru societățile arabe. Nu reprezintă în realitate o reacție la era seculară, ci la percepția dominației societăților occidentale asupra societăților arabe sau care cândva erau colonii ale Occidentului”.

Referindu-se la manifestarea ”Curtea Neamurilor”, jurnalistul a remarcat că tema acesteia, ”Templul și piața”, duce cu gândul la perspectiva lui George Weigel care prin binomul ”Cubul și catedrala” sublinia existența unui anumit contrast între laicitate și religie. Cum se explică faptul că Charles Taylor are o viziune mai pozitivă despre laicitate? ”Eu – a răspuns filosoful catolic canadian – văd indicii foarte pozitive pentru viața spirituală a oricărei persoane în marea deschidere pe care era seculară a adus-o în Occident. Credința creștină poate să înflorească în acest context așa cum nu s-a întâmplat niciodată înainte. Creștinii, și cei catolici împreună cu ei, devin minorități în anumite societăți, dar în altele, devin majoritari”.

Într-un alt interviu, pentru cotidianul francez La Croix, Charles Taylor a spus că nu-și ascunde identitatea sa de om care crede și de creștin. ”Nu am crescut într-o atmosferă foarte religioasă – a spus – dar încă din adolescență am devenit sensibil la ceea ce astăzi aș descrie drept puterea lui Dumnezeu, o putere de transformare și de înviere, pe care Noul Testament o desemnează prin termenul agape, iubirea lui Dumnezeu față de oameni”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia