220 de creştini luaţi ostatici pe 23 februarie în provincia nord-orientală siriană din Jazira – EPA

RV  03 martie 2015.  În timpul după-amiezii de luni, 2 martie, au fost eliberaţi 19 din cei 220 de creştini asirieni luaţi ostatici pe 23 februarie de jihadiştii aşa-zisului Stat Islamic în apropierea satelor creştine din împrejurimile râului Khabur (provincia nord-orientală siriană din Jazira).

Potrivit arhiepiscopului Jacques Behnan Hindo al arhidiecezei siro-catolice din Hassakè-Nisibi, pentru agenţia Fides: „este vorba de un grup mic, în comparație cu sutele de creștini care sunt încă prizonieri Daesh (acronim arabă utilizat pentru a se referi la IS), dar negocierile continuă pentru a-i elibera pe ceilalți (…) sperăm ca acest lucru să poată fi posibil”.

Eliberarea se datorează liderilor triburilor musulmane locale
Capii Bisericii şi ai comunităţilor locale încearcă să păstreze deschis contactul şi negocierile cu militanţii statului islamic, prin intermediul câtorva lideri ai triburilor musulmane locale.

„Momentul este delicat, explică episcopul, şi fiecare iniţiativă sau cuvânt necalibrat sau pierdut fără ponderaţie poate spori riscurile la care suntem supuşi cu toţii”.

«Nu» din partea Bisericii miliţiilor creştine de auto-apărare

Mons. Hindo a infirmat comunicatul publicat în zilele anterioare despre anumite miliţii de auto-apărare prezente în Irak, care ar avea legătură cu Mişcarea Asiriană democratică şi care au spus că sunt gata să intervină pe teritoriul sirian pentru a apăra creştinii din Jazira de atacurile jihadiste.

„În acest moment spulberat de război, a explicat arhiepiscopul, scoaterea poliţiilor creştine la iveală poate alimenta neînțelegere și manipulare, crescând riscul pentru cei răpiţi. Dacă dorim să luptăm împotriva Califatului, ne înrolăm cu forțele obișnuite sau ne alăturăm kurzilor, fără a crea alte milițiile sectare (confesionale)”.

Satele asirienilor încă în mâinile jihadiștilor
Cei 19 creştini – ostatici care au fost eliberaţi duminică sunt din satul Tel Goran. Printre aceştia se află două femei, dintre care una este gravidă și a trebuit să părăsească lase în mâinile extremiştilor o fiică de 6 ani.  Între timp, miliţiile kurde şi armata siriană au preluat controlul în apropierea zonei Quamishli, dar nu au încercat încă să recupereze satele asiriene din Valea de la Khabur.

„De când a început ofensiva jihadistă în aceste sate, raidurile aeriene ale coaliției internaționale împotriva pozițiilor aşa zisului Stat islamic au fost suspendate, în mod straniu” – a încheiat arhiepiscopul siro-catolic.

(rv–G.V.–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia