media casatorie

03.03.2015, Roma (Catholica) – Acum când familia se află în centrul atenţiei înainte de Sinodul Bisericii din luna octombrie, o iniţiativă video abordează direct criza de astăzi a căsătoriei, învăţând cuplurile să descopere frumuseţea ei. „Dorim să dezvoltăm un program care să întâlnească cuplurile acolo unde sunt ele, să le inspire cu frumosul plan al lui Dumnezeu pentru iubire, pentru căsătorie, în care suntem chemaţi să ne găsim fericirea”, a declarat dr. Edward Sri, profesor de teologie la Institutul Augustinian, şi director de conţinut pentru „Beloved: Finding Happiness in Marriage” („Iubiţi: A găsi fericirea în căsătorie”).

Lansată în 12 februarie, seria video alcătuită din 12 părţi produsă de Institutul Augustinian din Denver este destinată să ajute la pregătirea pentru căsătorie a cuplurilor de logodnici, precum şi să ofere o îmbogăţire în căsătorie pentru cei care trăiesc deja Sacramentul. Unul dintre scopurile seriei este să arate că învăţătura Bisericii despre căsătorie nu este „vreo impunere de la Vatican”, ci „harta rutieră spre fericire”, care „corespunde celor mai profunde dorinţe ale inimii”, a declarat Sri pentru Catholic News Agency în Roma, unde a fost prezentată iniţiativa.

Seria „Beloved” – lansată între cele două Sinoade din Vatican pe tema familiei şi cu câteva luni înainte de Ziua Mondială a Familiilor din Philadelphia – vine într-un timp de „mare criză a căsătoriei şi a vieţii de familie”, a declarat Sri. Există „mulţi oameni căsătoriţi care doresc să găsească fericirea în această minunată vocaţie, dar nu sunt foarte siguri cum să o trăiască”. Pastoraţia cuplurilor căsătorite se află între numeroasele teme care vor fi explorate la Ziua Mondială a Familiilor din luna septembrie, precum şi la Sinodul pe tema Familiei din octombrie, care va avea ca temă: „Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea contemporană”.

Seria este împărţită în două părţi principale constând fiecare în şase episoade: „Misterul şi Semnificaţia Căsătoriei”, destinată cuplurilor de logodnici, şi „A trăi Căsătoria”, pentru cei deja căsătoriţi. Explorând Scriptura, Tradiţia şi Magisteriul Bisericii, diferitele episoade ating teme precum „Contează căsătoria?”, „Provocări reale, iubire reală” şi „A construi o căsnicie înfloritoare”. Seria face parte din mai amplul program al Institutului Augustinian de formare în credinţă „Symbolon: The Catholic Faith Explained” („Symbolon: Credinţa catolică explicată”).

Dr. Pia de Solenni, decan asociat pentru campusul din Orange County al Institutului şi unul dintre experţii implicaţi în producerea seriei, a asemănat importanţa la a oferi programe pentru cuplurile logodite şi căsătorite cu aceea a pregătirii pentru maraton. „Când te hotărăşti să alergi la maraton, nu doar alergi la maraton. Te antrenezi pentru aceasta”, a declarat ea pentru EWTN News Nightly. „Dorim să oferim oamenilor pregătirea sau grija preventivă… pentru ca ei să poată începe să intre în căsătorii bune, să dezvolte căsătorii bune, în loc să ajungă la un punct de criză”.

Una dintre crizele cu care se confruntă astăzi căsătoria este pierderea valorii ei în ochii tinerilor, a declarat preşedintele Institutului, dr. Tim Grey. El a explicat că după revoluţia sexuală, mulţi tineri au ajuns să vadă căsătoria ca pe o „povară”, şi sunt incapabili să recunoască valoarea şi semnificaţia ei. „Aceasta este sarcina noii evanghelizări. Una dintre îndatoririle principale pe care le avem noi, ca şi catolici, este să arătăm oamenilor demnitatea, semnificaţia şi importanţa căsătoriei pentru a găsi fericirea şi iubirea umană”.

Citând cuvintele Papei Francisc, a spus că „lumea are nevoie de o mărturie a bucuriei şi a iubirii”, adăugând că „inima la aceasta este căsătoria”. „Dacă nu este sănătoasă căsătoria, atunci creştinii nu vor fi capabili să dea lumii o mărturie de bucurie şi iubire. Dar dacă este trăită aşa cum a dorit Dumnezeu, după planul lui Dumnezeu pentru ea, noi vom fi înaintea lumii martori ai bucuriei şi ai iubirii, şi lumea nu are nevoie de altceva mai mult decât de aceasta”.

Exprimaţi-vă opinia