violente India

28 februarie 2015. În India, s-au înregistrat noi episoade de violență împotriva unor structuri și comunități creștine. Un caz de vandalism a fost înregistrat la Goa, în partea de vest a Indiei. Potrivit Agenției Fides, persoane neidentificate au lovit și distrus o statuie a Maicii Domnului de la Lourdes în parohia unui sat, credincioșii fiind preocupați din cauza profanării bisericii.

La Kerala, un alt Stat situat în sudul Indiei, au fost vandalizate morminte și cruci. Totodată, zidul cimitirului a fost mâzgălit cu graffiti. Și la Mangalore, în Statul Karnataka, în centrul Indiei, o sală de rugăciune aparținând comunității catolice a fost obiectul lansării de pietre, cu consecința spargerii geamurilor.

Potrivit unor creștini locali “unele elemente anti-sociale încearcă să creeze nesiguranță și panică în societate”. Un forum al organizațiilor neguvernamentale creștine amintește că atacurile și frecventele acte de vandalism împotriva unor situri creștine din diferite părți ale țării creează preocupare, evidențiind că “autoritățile civile au datoria de a opri grupările violente și de a garanta pacea și armonia în societate, tutelând statul de drept și libertatea religioasă”.

Deocamdată însă continuă să crească preocupările comunității creștine din Orissa după ce organizația fundamentalistă hinduistă Vishwa Hindu Parishad a anunțat intenția de a celebra jubileul fondării în districtul Kandhamal, teatru al pogromurilor anti-creștine în 2007-2008.

Însă, teama legată de nesiguranță se simte nu doar la Kadhamal, ci și în districtele vecine, existând frica repetării teribilelor violențe anti-creștine din urmă cu șapte ani, ce au cauzat – potrivit datelor furnizate de Biserică și organizațiile de luptă pentru drepturile omului – 91 de victime (38 de persoane au fost ucise pe loc, 41 de persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite în timpul violențelor, iar 12 în acțiunile de intervenție ale poliției). O placă comemorativă în care sunt amintite șapte dintre victime a fost binecuvântată recent de mons. John Barwa, arhiepiscopul de Cuttack-Bhubaneswar.

Tensiunile interreligioase din India sunt alimentate și de polemica izbucnită după afirmațiile unor lideri hinduiști potrivit cărora Maica Tereza de Calcutta și călugărițele Misionarele Carității, din ordinul fondat de ea, ar fi înfăptuit operele de caritate cu intenția de a converti la creștinism persoanele ajutate.

R.V./A.M.

 

Exprimaţi-vă opinia